Muziektheater

Studiereisverslagen

Samenwerking met ZHdK - Zürcher Hochschule der Künste.

Het project

Gedurende twee weken zijn we met 8 studenten naar Zürich gegaan voor een samenwerkingsproject met 11 Zwitserse studenten. Deze zijn afkomstig van de richtingen Regie, Scenografie of Dramaturgie. De eerste drie dagen hebben we een intensief programma gehad waarin wij elkaar konden leren kennen. Door middel van kleine presentaties in verschillende groepen, leerden we snel de werkwijze van verschillende studenten kennen. Naar aanleiding van deze opdrachten hielden we groepsgesprekken waarin feedback werd gegeven en geanalyseerd wat er te zien was. Analyseren was een groot onderdeel van het hele project. Op deze school gaan ze graag diep op het materiaal in en hebben ze discussies over de inhoud en het onderwerp.

Op de vierde dag zijn er groepjes gevormd waar we de rest van het project mee zouden gaan werken. Met het thema "Heimat" (valt niet te vertalen, een plek of gevoel waar je je fijn bij voelt) zijn de groepjes aan de slag gegaan. Aan het eind van elke repetitie kwamen we met de hele groep samen om te evalueren hoe de stand van zaken was, of om te laten zien wat er tot nu toe aan materiaal was ontstaan. Ook hier werd na afloop geanalyseerd en feedback gegeven, zodat de groepjes weer verder aan het werk konden. Op dinsdag hebben we alle losse performances aan elkaar verbonden, waardoor de presentatie meer een geheel werd. Dit hebben wij op woensdagavond en donderdagmiddag voor publiek gespeeld. De groep is van plan om in 2017 naar Arnhem te komen voor een vervolg op dit project.

De stad

Zürich is rond deze tijd van het jaar een soort sprookje, met overal kerstlampjes en marktjes waar iedereen gezellig bij elkaar komt voor een glas glüwein of traditionele worsten. Er zijn veel leuke kleine straatjes waar je met gratis leenfietsen doorheen kunt fietsen, en er zijn een hoop gotische kerken die open zijn voor bezoekers. Op zondag zijn we met de Arnhemmers naar de Uetliberg gegaan, waar je echt een prachtig uitzicht over de stad en de Alpen hebt. In het omliggende bos hebben wij die avond een kampvuur gemaakt en Zwisterse schnaps gedronken. Zürich is een top locatie voor een vakantie... als je goed gespaard hebt, want het is helaas behoorlijk duur!

De school

Op deze school hebben ze onder andere een hele fijne keuken, een grote gezamenlijke ruimte waar ze met elkaar een pauze moment hebben, een flink theater en een kostuumhok waar wij allemaal van dromen. Het gebouw is 24/7 toegankelijk en er zijn altijd wel studenten aanwezig, aangezien ze lange dagen maken. Ook op zaterdag en zondag wordt er volop gerepetereerd door verschillende afdelingen. Wat ons betreft een aantal punten waar onze school nog wat van kan leren! De werkwijze van deze studenten draaide veel om analyseren en discussiëren, eerst overleggen en daarna de vloer op. Ook naderhand bespreken ze graag wat de ervaringen zijn en wat er eventueel beter kan. Hierdoor voelt elk gemaakt stuk serieus genomen, en leerde ik hierin ook de goede dingen te zien. Deze manier van werken is denk ik het verschil tussen een maker en een performer, en het is onze kracht om hierin een goede combinatie te vinden.