Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Master
Menu Muziektheater

Visie

Visie

Muziektheater: een podiumkunstendiscipline waarin compositie, tekst, regie, dramaturgie en scenografie gelijkwaardige pijlers zijn, tot uiting gebracht door middel van muziek (zang/instrumentaal/elektronisch), spel en beweging en vormgeving. Muziek is hierbij een dramaturgische component, die medeverantwoordelijk is voor de inhoud. Hiermee onderscheidt muziektheater zich van bijvoorbeeld toneel, waar muziek afwezig is, illustratief of meer op de achtergrond is, of van muziek, waar er meestal sprake is van een verhaal(lijn) of acteerspel.

ArtEZ richt zich op het hedendaags/experimenteel muziektheater. Het hedendaags muziektheater maakt gebruik van vernieuwingen uit bijvoorbeeld virtual reality, film, gaming, urban arts (hiphop, breakdance en spoken word) en popcultuur. Het houdt de vinger aan de pols van de tijd en zoekt ook aansluiting bij andere domeinen zoals wetenschap en technologie.

Deze autonome podiumkunstendiscipline vraagt om onafhankelijke makers die zowel kleinschalige als grote totaalvertellingen weten te initiëren.

ArtEZ Muziektheater biedt masterstudenten in een interdisciplinaire omgeving in Arnhem de ruimte om te experimenteren met muziek, theater en andere disciplines. De Master Muziektheater van ArtEZ ziet afgestudeerde masterstudenten als de muzikale pioniers van de toekomst. In deze masteropeiding ontdek je je DNA als podiumkunstenaar, positioneer je jezelf in een wereld van verandering én ontwerp je je eigen multidisciplinaire beroepspraktijk van morgen.

 

Jouw ideeën, waar je mensen mee weet te raken en te inspireren, daar draait het om. We vragen je jezelf uit te dagen, door onderzoek te doen, nieuwsgierig te zijn, te experimenteren en vragen te stellen, je zekerheden los te laten en op zoek te gaan naar je eigen drijfveren. Zodat je een eigen visie ontwikkelt. Een visie waarmee je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de wereld, op een manier die aansluit bij jouw talent, jouw persoonlijkheid en jouw ambitie.

Keuzevrijheid als masterstudent

Om hieraan vorm te geven krijg je veel ruimte om je eigen programma samen te stellen in een individueel profileringsdeel. Je bent vrij om onderdelen binnen de diverse studierichtingen van de master te kiezen, mits er voldaan wordt aan het aantal studiepunten en de onderdelen artistiek inhoudelijk aansluiten bij je persoonlijk studieplan.

Als muziektheater performer klaar voor een hybride beroepspraktijk

ArtEZ Conservatorium bereidt de muzikaal theatraal performer voor op een hybride beroepspraktijk. Als afgestudeerde ben je in staat om meerdere beroepsrollen te combineren, zoals speler, maker, en regisseur. Daarnaast benut je kennis van buiten de eigen discipline, om op een strategische wijze randvoorwaarden voor je beroep te creëren, zowel artistiek inhoudelijk als financieel.

Foto: Mirthe Dokter