Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Moving Image

Toelating

Toelating

Heb je een passie voor beeld, wil je graag werken op het snijvlak van ontwikkelingen in nieuwe media en in dit werkveld een toonaangevende positie veroveren? Meld je dan aan voor de opleiding Moving Image. 

Studeren tijdens Corona

Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over studievoorlichting, toelating en studeren bij ArtEZ tijdens corona. 

De opleiding is kleinschalig, maar groeit. Op dit moment nemen we jaarlijks maximaal dertig nieuwe studenten aan. 

Toelatingseisen

Wil je je aanmelden voor de bacheloropleiding Moving Image? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden: 

 • Vwo, havo, mbo (niveau 4)Abitur of een gelijkwaardig diploma; 
 • Propedeusediploma van de opleiding Crossmedia Design van ArtEZ AKI; 
 • Voor deze Engelstalige opleiding gelden taaleisen;
 • Je moet een toelatingsprocedure doorlopen en deze procedure afsluiten met een positieve beoordeling. 

Is er twijfel of je bij de start van de studie kunt voldoen aan de diploma-eisen? Neem dan contact met ons op voordat je je aanmeldt.  

Aanmelding 

Aanmelden voor de opleiding Moving Image gaat via Studielink. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail van Studentenzaken. Daarnaast krijg je van de opleiding per e-mail informatie over de toelating en de toelatingsdatum (meer info hier). Ook krijg je thuisopdrachten en een vragenformulier thuisgestuurd.   

Direct aanmelden bij Studielink

Toelatingsdata

Je kunt toelating doen tot 11 juni.

Toelatingsexamen 2

Tijdens het toelatingsexamen beoordelen we of Moving Image de juiste opleiding voor je is en of je voldoende talent en motivatie hebt om in de studie te slagen. 

We toetsen: 

 • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal en de eigenheid die uit je werk spreekt. 
 • Je motivatie en communicatief vermogen. Hoe communicatief vaardig ben je? In hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen? Hoeveel daadkracht en discipline toon je? 
 • Je vermogen tot kritische reflectie op beelden. Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor kunst en cultuur. 

Het toelatingsexamen neemt een dag in beslag, vindt plaats op onze academie en bestaat uit:  

 • 1. Portfolio 
  Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren of posters. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Breng niet alleen afgeronde producten mee, maar ook ontwerpen en schetsen die inzicht geven in het maakproces. Werk dat je niet kunt transporteren, kun je fotograferen of filmen en online of met behulp van een usb-stick presenteren. Zorg dat je je werk kunt toelichten.   
 • 2. Creatieve opdracht en gesprekken
  Tijdens de dag van het toelatingsexamen werk je aan een opdracht. Je hoeft hiervoor geen materiaal mee te nemen. Het eindresultaat blijft op de academie en wordt beoordeeld door de toelatingscommissie.
  Ondertussen heb je, verspreid over de dag, drie tot vijf een-op-een-gesprekken met de leden van de toelatingscommissie. In het eerste gesprek bespreek je de ingevulde vragenlijst en gaat het over wie je bent en wat je wilt bereiken. Daarna neemt de docent je thuisopdrachten en portfolio met je door.  

Uitslag en geldigheid 

De toelatingscommissie adviseert de Examencommissie of je wel of niet wordt toegelaten. Je hoort aan het eind van de dag van het toelatingsexamen meteen wat het advies van de toelatingscommissie is. Pas na de vaststelling van het besluit door de Examencommissie is de toelating definitief. Binnen drie weken na het toelatingsexamen krijg je bericht over de uitslag. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. 

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie auditie wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.   

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen 

 Wil je na het voortgezet onderwijs naar de kunstacademie? Volg dan de vooropleiding Art & Design bij ArtEZ AKI in Enschede. 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink

Direct aanmelden bij Studielink