Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
The Sound of Innovation
Menu The Sound of Innovation

Opleiding

Opleiding

De kern van de master The Sound of Innovation bij ArtEZ is een reis vol ontdekkingen en uitvindingen. Je vertrekpunt binnen de opleiding zijn jouw persoonlijke interesses en passies. Onderzoek, samenwerken (met andere studenten en vakgebieden), muziek technologie en experiment staan binnen het studieprogramma centraal. 

Wat leer je bij Sound of Innovation?

De masteropleiding begint dicht bij huis: jezelf. Je onderzoekt je eigen kwaliteiten, wat je drijft, wat je unieke creatieve gaven zijn en welke rol muziek kan spelen in je professionele leven. Je denkt na over je eigen kwaliteiten en breidt deze uit met deskundigheid, ondernemerschap en ervaring, terwijl je een netwerk ontwikkelt dat je helpt je ware potentieel te vinden. In de volgende fase werk je met een breder perspectief: je leert te werken binnen een bepaalde culturele, sociale en economische context, en hoe je bestaande grenzen uit kunt dagen.

Studieprogramma

De masteropleiding The Sound of Innovation in Enschede bestaat uit drie verschillende onderdelen, die je deels zelf op je eigen manier vormgeeft, en deels al voor jou zijn vormgegeven.

  • In het Innovation Lab richt je je op praktijkervaring, onderzoek en ontwikkeling. Met je eigen kwaliteiten en interesses als uitgangspunt werk je samen met je medestudenten aan de ontwikkeling van innovatieve concepten en producten, waarbij de nadruk ligt op:

    • het bevorderen en benutten van creativiteit; 
    • concepting en imagineering;
    • projectmanagement;
    • presentatie en performance.

    Samen dragen jullie nieuwe ideeën aan, onderzoeken deze en vinden er waar mogelijk toepassingen voor. Je wordt bijgestaan door een team van docenten die gespecialiseerd zijn in de verschillende vakgebieden en vakken die relevant zijn voor het Innovation Lab. Het proces is interactief: jij helpt beslissen of er gastdocenten moeten worden uitgenodigd en welke thema's en onderwerpen je wilt behandelen. 

  • In het individuele traject kies je zelf je lessen en modules. Jij bepaalt waar je je op wilt richten: het hangt allemaal af van waar je aan werkt en wat je nodig hebt. Er zijn docenten aanwezig om je waar nodig te helpen en te begeleiden bij je traject en je keuzes. Je kunt vakken en afzonderlijke uit andere (master)opleidingen selecteren, zoals Muziektherapie of MediaMusic. In je tweede jaar krijg je een persoonlijk budget waarmee je masterclasses, workshops of externe coaching naar keuze kunt financieren. 

  • In Connecting the Dots ontmoet je – en werk je samen met – andere masterstudenten muziek van ArtEZ. Connecting the Dots bestaat uit een projectweek, diverse workshops en het vak 'Meet the Master'. Bij Connecting the Dots gaat het om uitwisselen, samenwerken en verbinden: je krijgt een voorproefje van andere (muziek) vakgebieden dan je eigen vakgebied en je profiteert van het werken met makers die, net als jij, hun eigen praktijk aan het ontwikkelen zijn. Het thema en de werkwijze van de projectweek bepaal je samen met de andere masterstudenten.

    Voorbeelden uit eerdere jaren van Connecting the Dots

    In 2022/23 stond de projectweek in het teken van ‘moving images’. Inspirator en gastdocent was componist Jacob ter Veldhuis (Jacob TV), die de studenten in oktober drie dagen meenam in zijn beeldende wereld van groovende, op spraaksamples gebaseerde boombox-composities, kleurrijke orkestwerken en zijn reality-opera THE NEWS. De studenten werkten in groepen aan hun eigen concept, daarbij gecoacht door beeldend kunstenaar Donna Verheijden, componist en zangeres Brechtje van Dijk, improvisatiespecialist Jasper le Clercq en dramaturg Cecile Brommer. Het project werd afgesloten met een optreden in Focus Filmtheater in Arnhem.

    Voorbeelden uit eerdere jaren zijn o.a. de samenwerking met de organisatie Sounds of Change, die de studenten meenam in hun specifieke werkwijze en een projectweek over het thema Rouw, met gastdocenten vanuit muziektherapie, theater en vormgeving.

Onderzoek

The Sound of Innovation heeft geen apart vak of module over onderzoek: in plaats daarvan is onderzoek verankerd in het hele studieprogramma, met gespecialiseerde docenten die je trainen en adviseren. Gedurende het hele curriculum van deze opleiding word je aangemoedigd om jezelf vragen te stellen als: Waarom wil ik dit ontwikkelen? Als dit is wat ik wil bereiken, wat heb ik dan nodig? Van wie? Welke problemen moeten worden opgelost? Wat je doelen ook zijn, onderzoek doen wordt een integraal onderdeel van het proces om ze te realiseren.

Studenten Lena Chen, Christine Chen en Matteo Traverso tijdens Melkhal Pulse

Interdisciplinaire communicatie 

Als vernieuwer die muzikale concepten op andere vakgebieden probeert toe te passen, werk je samen met deskundigen uit verschillende vakgebieden, zoals professionals uit de gezondheidszorg, ingenieurs, leraren of economen. Tijdens de opleiding leer je de taal te spreken van verschillende vakgebieden, en dus hoe je jouw ideeën over kunt brengen en interessante en vruchtbare cross-overs kunt initiëren.  

Deze master is een hele goede manier om aan je ontwikkeling te werken: je kiest je eigen doelen en koppelt daar zelf de vakken aan."
MAURITS HANDLOGTEN, coördinator The Sound of Innovation

Benieuwd hoe studenten dit studieprogramma hebben ervaren? Bekijk dan deze video, waarin alumnus Lukas Androsch uitlegt hoe hij zijn studieprogramma heeft vormgegeven, en wat de belangrijkste lessen zijn die hij tijdens The Sound of Innovation heeft geleerd. 

Masteropleidingen muziek bij ArtEZ

De master The Sound of Innovation is gevestigd in Enschede, waar de focus ligt op innoveren en ontwikkelen van creatieve muziekoplossingen voor verschillende vakgebieden. ArtEZ biedt ook masteropleidingen muziek aan op twee andere locaties: Zwolle en Arnhem. Bij de muziek masteropleidngen Zwolle ligt de focus op prestatie en curatie, waarbij je wordt geholpen je te ontwikkelen tot de best mogelijke versie van jezelf. Bij de masteropleiding in Arnhem ligt de nadruk op performance en creatie door experiment met expressie te combineren. Welke afstudeervariant je ook kiest, je wordt aangemoedigd om gebruik te maken van de kennis en de facilitaire zaken op alle drie de locaties, om je eigen unieke afstudeerprofiel als Master of Music. 

Ontdek alle masteropleidingen in muziek van ArtEZ