Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu MediaMusic

Studie

Studie

Wie de studie MediaMusic bij ons volgt, neemt zijn eigen ambitie als uitgangspunt. Je wordt ondersteund door coaches, maar bent verantwoordelijkheid voor je eigen traject. 

Songwriter | Producer for Bands & Artists | Music Producer for the Media | Composer for Film & GamesElectronic Artist & Producer
Dit zijn verschillende profielen, die allemaal onder MediaMusic vallen. Bekijk deze profielen en ga na waar jouw specifieke talenten en ambities liggen. Welk profiel je ook kiest, MediaMusic gelooft in de kracht van leren door doen en daarom zul je veel met het 'echte' werkveld te maken krijgen. 


Sound Design for Film & Games

Producen of componeren: oriëntatie tijdens de propedeuse

Voor je je profielkeuze maakt, maak je in het eerste jaar eerst bredere opdrachten, ter oriëntatie.
Bijvoorbeeld: een student die als profiel ´Composer for Film & Games' heeft gekozen, maakt naast een orkestrale composities ook een song (van profiel Songwriter).

Tip! Wie nu al wil bouwen aan een sterk cv, kan toelating doen voor het Honours Programme. Dit biedt bij het afstuderen een extra certificaat en meer doorstoommogelijkheden!

Tweede jaar: verdieping en specialisatie

Bij aanvang van het tweede jaar heb je nog de mogelijkheid een ander profiel te kiezen, als toch blijkt dat je ambitie en talenten daar beter passen. Vanaf dit jaar focus je je op het verdiepen van jouw vaardigheden en kennis en bouw je een specialistisch portfolio op met o.a. producties. We stimuleren je om je portfolio zoveel mogelijk uit te breiden en te mengen met andere stijlen en disciplines binnen en buiten ArtEZ. Je kunt ook onderdelen van andere profielen verkennen.

Derde jaar: minor en onderzoek

In het derde jaar begin je al met de afstudeeronderdelen, zoals het volgen van twee minoren en onderzoek.

Je kunt in je derde of vierde jaar enkele maanden in het buitenland studeren. Voor veel studenten is dit bijzonder waardevol.

Vierde jaar: stage en afstuderen

In het afstudeerjaar volg je een stage en geef je je afstudeerproject vorm. Dit project is bedoeld om jezelf optimaal te profileren.

Voorbeelden zijn:

 • Release van een EP
 • Presentatie/masterclass in een bioscoop/theater (showreel, credits, beroepspraktijk & marktpositie)
 • Filmpremière
 • Release van een game
 • Sample library
 • Concert met eigen composities
 • Interactieve installaties in kunstfestivals
 • Organisatie van een festival
 • Presentatie van je eigen onderneming
 • Live sets op festivals
 • Digitale educatieve concepten

ArtEZ finals

Alle eindexamenstudenten van MediaMusic tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals. Een bezoek aan een van de eindpresentaties is een aanrader als je er over denkt de studie MediaMusic te gaan doen.

 

Productiebedrijf PAMM

Derde- en vierdejaars studenten, die de minor Musicmanagement en Musiconomie volgen, werken binnen het PAMM Productiebedrijf van de Popacademie en MediaMusic. Dit bedrijf is een uniek, integraal onderdeel van de opleiding en zorgt onder meer voor de verbinding tussen studenten en werkveld

 

 • PAMM Productions verbindt studenten met het werkveld

  Er is een uitgebreid netwerk van samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Het PAMM Productiebedrijf onderhoudt contacten met poppodia, studio’s, alumni en andere relaties. Het programmeert bands, organiseert sessies in o.a. poppodia en ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen (afstudeer)projecten. Ook initieert het Productiebedrijf de samenwerking met studenten van andere opleidingen van ArtEZ. Niet alleen de conservatoriumopleidingen, maar ook met bijvoorbeeld Theater, Dans en Art & Design.

  Volg PAMM op Facebook
  ProducersStage

De stage in het vierde jaar is een belangrijk onderdeel van de studie. Je loopt een semester stage bij (inter)nationale bedrijven als Kuitenbrouwer & Henselmans (Nederland),  Arturia (Frankrijk), Dynamedion (Duitsland), Hans Zimmer Studio's (Los Angeles). Vele studenten vinden door hun stage een vaste baan!

 • Los Angeles

  Zino van Hamersveld regelde zelf zijn stage bij de Sonic Fuel Studio’s in Los Angeles en werkte er met o.a. Garry Schyman, Christopher Lennertz en Timothy Wynn.
  Sounddesign Sonic

  Strongroom

  Sean Gray 4e jaars MediaMusic: "Ik loop nu stage in de Strongroom studio's Londen (clients o.a. Arctic Monkeys; Shakira; Santana; Macey Gray; The Who; Kelis) en dit is een unieke kans om mijn ervaring verder uit te breiden. In de vrije uren van de studio's werk ik met het equipment en de analoge mixing consoles en kan verder de grote spelers uit de Britse Industrie ontmoeten.

  Interne stage

  In alle studiejaren werk je mee in de studio's van MediaMusic aan bijvoorbeeld opnames, onderhoud, het geven van workshops, mixing en mastering van producties. Derdejaars studenten die de minor Music Management en Musiconomie volgen, werken binnen het PAMM Productiebedrijf van de Popacademie en MediaMusic.

   
 • Talentscouting door bedrijven gebeurt vaak tijdens de stage.


   Sounddesign werk gevonden

  Boven: Berichtje van inmiddels alumnus Vincent naar Peter Leutscher, hoofd Media Music, om te vertellen dat zijn stagebedrijf hem een baan heeft aangeboden.


  Zo ben je student
  en zo ben je medecompagnon van een succesvol mediamusic-bedrijf!

  Daan Jansen, in 2014 afgestudeerd bij ArtEZ Media Music, scoorde zijn baan dankzij een stage bij KH Music. Al tijdens zijn stage kreeg hij een aanbod: Wat vind je ervan om aandeelhouder te worden van ons bedrijf? Daan heeft er niet lang over nagedacht.

  Sindsdien werkt Daan, met zijn twee compagnons, onder de naam KH Music aan een breed scala mediaproducties, denk aan muziek voor tv-leaders, films, documentaires en jingles.
  Zijn bedrijf heeft al een serie mooie opdrachten voltooid voor o.a. Radio 4, Eén Vandaag en NPO 1.
  Hij werkte daarvoor samen met het Radio Filharmonisch Orkest.
  Nieuwsgierig hoe dat in z’n werk ging? Neem hier een kijkje in de keuken van Daan.

  Kers op de taart was het winnen van twee Buma Awards.

  Daan: “Meestal werk ik niet meer dan een paar dagen aan een productie en dat maakt dit werk zo leuk en afwisselend. De ene dag maak ik super bombastische filmmuziek, de andere dag een vijfstemmige pop-productie. Ik heb geen dag spijt van mijn keuze om MediaMusic te studeren. Niet alleen heb ik daardoor superveel productie-skills en stijlkennis opgedaan, maar ik heb ook onwijs fijne collega-producers ontmoet, waarmee ik kon sparren én jammen. Ik sta nog geregeld in de studio met muzikanten die ik in Enschede ontmoet heb.

  Zo is bijvoorbeeld ArtEZ Popacademie-alumna Roos Blufpand dagelijks te horen in de jingles van Radio Oost. Hoe vet is dat?!

Projecten

De projectweken bestaan uit coaching en masterclasses van gerenommeerde gastdocenten, excursies naar de muziekindustrie, samenwerkingsprojecten en pitches waarin studenten zich kunnen presenteren aan de muziekindustrie. 

Een deel hiervan wordt georganiseerd door PAMM Productiebedrijf.

 • Beeld zegt meer dan tekst:

 • Het jaarlijks terugkerende Booster Festival wordt georganiseerd door derde- en vierdejaars studenten Popacademie/MediaMusic, die de minor Musicmanagement volgen. Zij zijn werkzaam binnen het productiebedrijf PAMM Productions. Voor de totstandkoming van het festival werken zij samen met Poppunt Overijssel, Productiehuis Oost Nederland, Poppodia in Enschede en Metropool Hengelo.