Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop
Menu Jazz & Pop

Studie

Studie

Performance en curatorschap staan centraal: wat betreft je eigen muziekpraktijk, maar ook als het gaat om de wereld om je heen. In de master Jazz & Pop leer je niet alleen je instrument perfect te beheersen en je technische en muzikale vaardigheden te verfijnen, maar ook nieuwe mogelijkheden herkennen en benutten. Je ontdekt hoe je contact legt met verschillende doelgroepen, hoe je samenwerking optimaal benut en hoe je je eigen beroep als musicus vorm kunt geven, waardoor het duurzame basis en betekenis krijgt.

Optreden, cureren, onderzoeken

De ArtEZ masteropleiding Jazz & Pop biedt een stimulerende omgeving waarin je jouw ideeën leert ontwikkelen, formuleren en uitproberen. Natuurlijk ga je je muzikale vaardigheden verfijnen – je staat veel op het podium – maar tegelijkertijd word je aangespoord om jezelf uit te dagen: door nieuwsgierig te zijn, te experimenteren, vragen te stellen en onderzoek te doen. We dagen je uit om zekerheden los te laten en om je eigen drijfveren te vinden, waarbij je op jezelf reflecteert. De opleiding helpt je niet alleen met het verder ontwikkelen van je talenten en vaardigheden: je gaat ook aan de slag met de artistieke en sociale werking van je visie, waarmee je het voortouw kunt nemen in een snel veranderend werkveld.

Als masterstudent Jazz & Pop leer je nieuwe performance-praktijken vorm te geven en een ondernemende rol op je te nemen. Vanuit je eigen visie organiseer je concerten, waarbij je je werk en samenwerking met anderen in een breder onderzoeks-kader plaatst. Met je nieuwverworven kennis en vaardigheden ben je in staat een programma samen te stellen vanuit je visie, sound en stijl als musicus – anders dan een manager dat zou doen. Door het werkveld te verkennen, kun je jouw eigen wegen erdoor bewandelen, het voortouw nemen en nieuwe deuren openen.

Master Jazz & Pop Zwolle | beeld: Edwin Goed

Onderzoek

Om goed voorbereid een nog onbekende toekomst tegemoet te gaan is het cruciaal om je kennis en vaardigheden te blijven onderzoeken en ontwikkelen. Daarom staat onderzoek centraal in deze masteropleiding. Door research te integreren in je eigen praktijk, kun je vanuit je eigen perspectief bijdragen aan een geheel nieuwe taal binnen het vakgebied van de muziek. In het eerste jaar van de master maak je tijdens Performance Lab uitgebreid kennis met onderzoek. In het tweede jaar van de opleiding richt je je op je eigen onderzoeksonderwerp.

Bij de ArtEZ master Jazz & Pop Zwolle betekent onderzoek doen dat je een vertaalslag weet te maken van dat wat je doet naar een bredere context, dat je reflecteert op je eigen weg. Je legt uit welke keuzes je maakt en waarom, en werpt licht op de alternatieven. De resultaten van je onderzoek kun je weergeven in verschillende vormen – in taal, maar bijvoorbeeld ook via een podcast, video- of audiowerk.

Studieprogramma

De master Jazz & Pop in Zwolle bestaat uit een individueel programma met hoofdvaklessen, een opleidingsspecifiek programma tezamen met masterstudenten Klassieke Muziek en een master-brede module met alle masterstudenten muziek. Als masterstudent schrijf je je eigen, persoonlijke studieplan. Dit plan wordt de interface waarlangs je je studieactiviteiten vorm en richting geeft. Het tweejarige Jazz & Pop-programma is flexibel, veelzijdig en interdisciplinair. Je combineert je individuele traject met gezamenlijk leren, waarbij je je richt op performen en cureren in het Performance Lab. Je onderzoek is nauw verbonden met het opdoen van praktijkervaring.

In het eerste jaar van de master Jazz & Pop richt je je op het verdiepen van je kennis en het ontwikkelen van je vaardigheden. In het tweede jaar bouw je een portfolio op volgens je eigen traject en onderzoeksthema en kun je samenwerken met een externe coach. De master wordt afgerond met een masterproef: een eindconcert waarin je de resultaten van je onderzoek op creatieve en speelse wijze verwerkt, voor een jury van professionals uit diverse vakgebieden.

 • (30 ECTS eerste jaar, 42 ECTS tweede jaar)

  In het individuele traject volg je je eigen hoofdvaklessen, waarbij je je verdiept in je eigen vakgebied en je muzikale kennis en instrumentale vaardigheden verder ontwikkelt. We dagen je uit om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen studieproces en ontwikkeling: met het kader van de opleiding als leidraad ben je vrij om te zoeken naar creatieve oplossingen en te experimenteren.

  Jaar 1

  Tijdens het eerste jaar van de masteropleiding Jazz & Pop bestaat het individuele traject uit:

  • hoofdvaklessen (24 ECTS);
  • gezamenlijk musiceren (4 ECTS): werken met een correpetitor en/of coaching in samenspel;
  • vrije ruimte (2 ECTS eerste jaar, 4 ECTS tweede jaar), zelf in te vullen.

  Jaar 2

  In het tweede jaar van de masteropleiding Jazz & Pop wordt je individuele traject uitgebreid met individueel onderzoek en is er meer vrije ruimte.

 • (24 ECTS eerste jaar, 14 ECTS tweede jaar)

  Elke dinsdag doe je praktijkervaring op in het Performance Lab. Het Lab is een gezamenlijke omgeving waarin je samen met je medemasterstudenten Klassieke Muziek werkt aan podiumpresentatie, theatraliteit, marketing, schrijven en conceptontwikkeling. Je bezoekt en bespreekt elkaars concerten en projecten: zo leer je niet alleen met, maar ook van elkaar. Het programma bestaat uit drie of vier blokken en wordt afgesloten met een reeks concerten.

  In het kader van Performance Lab bezoeken (inter)nationale professionals, die hun sporen hebben verdiend in het werkveld hebben nagelaten, het programma om gezamenlijk te werken aan projecten en opdrachten. Ze inspireren je om je kijk op optreden te verbreden, wat zoveel meer kan inhouden dan alleen mooie muziek maken. Performance gaat over verbinding zoeken met de actualiteit, over persoonlijkheid, over communiceren met een publiek en over nieuw publiek opbouwen. Binnen het Performance Lab word je aangemoedigd om het traditionele en het nieuwe te verenigen, om het bekende te integreren in het nog onbekende.

  Zowel in het eerste als in het tweede jaar van de opleiding maakt een Residency Project deel uit van het Performance Lab. In dit Residency Project leer je van en werk je samen met een gerenommeerd gezelschap, bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor in 2020/2021 en Holland Baroque in 2019/2020.

 • (6 ECTS eerste jaar, 4 ECTS tweede jaar)

  Naast het individuele keuzeprogramma en het collectieve Performance Lab, werk je samen met alle muziek-masterstudenten in Connecting the Dots, bestaande uit een projectweek, workshops en het gezamenlijke ‘Meet the Masters’-programma. In Connecting the Dots staan uitwisseling, samenwerking en ontmoeting centraal: je maakt kennis met andere muziekdisciplines en profiteert van studeren in een omgeving met makers die net als jij bezig zijn met het vormgeven van hun praktijk. Gastcurator van het master-brede programma van 2020/2021 is de organisatie Sounds of Change, die muziek inzet om mensen te stimuleren om hun omgeving op een positieve manier te veranderen.

  Ook onderdeel van Connecting the Dots is het opstellen van een persoonlijk studieplan en de module Poetics in jaar 1, waarin je je eigen artistieke manifest schrijft.

Masters muziek: drie afstudeervarianten

De masteropleiding Jazz & Pop volg je in Zwolle, waar het accent ligt op spelen en cureren. In Arnhem worden ook masteropleidingen muziek gegeven: Jazz & Pop en Muziektheater. Daar ligt het zwaartepunt meer op de ontwikkeling van een interdisciplinaire praktijk door middel van spelen en maken. De muziekmaster in Enschede, The Sound of Innovation, is vooral gericht op innovatie. Bij alle drie de varianten word je aangemoedigd optimaal gebruik te maken van de kennis en het onderwijs in elk van de drie steden zodat je je eigen unieke afstudeerprofiel binnen het ArtEZ Conservatorium kunt ontwikkelen.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink