Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Architectuur
Menu Architectuur

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Durf jij te pionieren? Meld je dan aan voor de master Architectuur van ArtEZ en ontwikkel je tot een architect met visie. Ontdek meer over de toelatingsprocedure voor de opleiding en bekijk of je voldoet aan de toelatingseisen. Als je nog wat ervaring mist, volg dan eerst een van de pre-masters, waarmee je je optimaal voorbereid op de master Architectuur. Als je de master Architectuur wilt volgen, meld je je eerst aan voor de toelating. Lees stap voor stap hoe je dat doet en wat je allemaal kunt verwachten. Ook vind je hier belangrijke data en deadlines, en handige tips om je voor te bereiden.

Aanmelden voor toelating

Je meldt je aan voor deze opleiding via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingsprocedure van de master Architectuur door en kijk hier voor algemene informatie over toelating doen bij ArtEZ. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per e-mail van ArtEZ Studentenzaken. Daarna ontvang je van de opleiding meer informatie over de toelating. 

Meld je aan via Studielink

Belangrijke data en deadlines

De data voor de toelatingsgesprekken voor de master Architectuur zijn:

 • Vrijdag 7 juni 2024
 • Zaterdag 8 juni 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Zaterdag 15 juni 2024

Ben je van plan je aan te melden voor deze master, noteer in ieder geval deze dagen vast in je agenda. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de opleiding.

Toelatingscriteria

Benieuwd waar je ten minste aan moet voldoen om je te kunnen aanmelden voor de master Architectuur? Hieronder een overzicht:

 • een bachelor Bouwkunde (HBO of TU) of een bachelor Interieurarchitectuur met aantoonbaar voldoende technische kennis. Soms kun je ook met een andere achtergrond toelating doen, maar dan moet je wel voldoende relevante werkervaring hebben;
 • een positieve uitslag van het toelatingsonderzoek; 
 • en een bewijs van het vereiste taalniveau. Kijk voor meer informatie naar de Nederlandse taaleisen voor ArtEZ masteropleidingen.

Twijfel je nog of je voldoet aan de toelatingseisen van deze masteropleiding? Neem dan gerust contact op met ons via academievanbouwkunst@artez.nl, en lees de aanmeld- en toelatingsprocedure door. Ook is er de mogelijkheid om een pre-master of minor Architectuur of Bouwtechniek te volgen bij ArtEZ. Meer informatie daarover vind je onderaan deze pagina, of door hier te klikken

Aanmeldprocedure: dit kun je verwachten

Stap 1: meld je aan via Studielink

Eerst meld je je aan via Studielink. Je wordt gevraagd de volgende documenten in te leveren:

  • een kopie van je paspoort;
  • een kopie van je bachelordiploma (bij voorkeur in het Engels en met een lijst van studiepunten);
  • een taalcertificaat.

Stap 2: Motivatiebrief, cv en portfolio

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, ontvang je een mail waarin we je vragen om onderstaande documenten te uploaden. 

 • je motivatie voor de keuze van de opleiding;
 • je cv en portfolio van je werk tot nu toe.

Stap 3: Toelatingsgesprek

Er is een belangrijk verschil tussen toelaatbaarheid (voldoen aan de toelatingseisen) en daadwerkelijke toelating. Je wordt pas feitelijk toegelaten tot de master Architectuur na succesvolle afronding van het toelatingsgesprek. Je ontvangt een uitnodiging voor het gesprek (mits je wordt uitgenodigd) als je je vóór 1 juni hebt aangemeld via Studielink.

Stap 4: Toelating en inschrijving

Je krijgt binnen drie werkweken na het toelatingsgesprek bericht over de uitslag van het toelatingsonderzoek. Als je bent toegelaten, ontvang je van de opleiding per mail informatie over hoe je je vervolgens kunt inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Beurzen

Als je niet in de EU/EER woont, zijn er twee beurzen die je kunt aanvragen: de ArtEZ-beurs of de NL-beurs. Voor beide beurzen geldt als deadline 1 mei. Neem contact op met Studentenzaken voor informatie over studiebeurzen, verblijfsvergunningen en andere verwante vragen.

Vooropleidingen: pre-masters en minor Architectuur en Bouwtechniek

Wil je de master Architectuur gaan doen, maar heb je nog onvoldoende ervaring met ontwerpen? Volg dan eerst de pre-master Architectuur of de minor Architectuur. Heb je nog onvoldoende bouwtechnische kennis? Volg dan eerst de pre-master Bouwtechniek of de minor Bouwtechniek.

De pre-masters zijn bedoeld voor studenten met een (bouw)technische of interieur-bachelor die zich willen voorbereiden op de master Architectuur. Je kunt een pre-master als minor volgen tijdens de bachelor. Heb je die al afgerond? Dan kun je een pre-master als aanvullende cursus volgen. De lessen vinden plaats tijdens het eerste semester, gedurende vijftien weken op  vrijdag en zaterdagochtend. Het traject levert 15 ECTS op.

In het onderstaande schema kun je een overzicht zien van de verschillende routes die je kunt volgen naar de master Architectuur bij ArtEZ:

Meer informatie?

Voor meer informatie over de toelating, kan je contact met ons opnemen via academievanbouwkunst@artez.nl. Kijk voor andere vragen over de toelating bij onderstaande pagina's: