Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Klassieke muziek

Music & Health

Music & Health

Het ArtEZ Conservatorium besteedt binnen het onderwijs ruim aandacht aan 'gezond musiceren'. Een professioneel musicus is in bepaald opzicht te vergelijken met een topsporter. Er worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak, wat kan leiden tot klachten en blessures.

Gezond Musiceren

Wij begrijpen dat gedreven musici vanuit hun passie spelen en werken. Het bespeelde instrument moet in uitstekende conditie verkeren. Daarbij is het net zo belangrijk dat jij zélf (fysiek, mentaal, communicatief) op een manier kunt presteren die duurzaam, optimaal en artistiek is en dat je geen last hebt van pijn, ongemak en blessures.

Daarom besteden we in ArtEZ via het Skillslab Music & Health aandacht aan bewustwording van je persoonlijk instrument en het leren toepassen van mentale, fysieke en communicatieve basisvaardigheden. Voorbeelden zijn: gezond studiegedrag, omgaan met stress, oor-veilig musiceren, fysieke voorbereiding en fysieke hersteloefeningen, gezond stemgebruik en leefstijl. Er is een regulier programma voor alle studenten en in keuzevakken kan in kleine groepjes verdieping aangebracht worden.

Music & Health het hele jaar door

  • Tijdens een introductiebijeenkomst maak je kennis met het aanbod van het loket Music & Health.
  • In workshops of projectdagen leer je praktische vaardigheden aan.
  • In keuzevakken Music & Health kun je je (soms individueel) verdiepen in technieken Body (bijvoorbeeld Dispokinesis, Mensendieck, Feldenkrais, Alexandertechniek), Mind (Haptotraining, Mental Practice) en Communication (Lichtenberg, Logopedie).
  • Periodiek zijn screeningen mogelijk, zoals fonetografie (stemomvang metingen) en audiometrie (gehoormetingen). Oordoppen op maat worden met korting aangeboden.
  • Er zijn regelmatig thema-events, soms in samenwerking met externe partners.
  • Er is een databank met adressen, links en bronnen voor nadere verdieping.

Via het Loket Music & Health kun je individueel advies vragen of een doorverwijzing regelen naar een gespecialiseerd zorgverlener in het in- of externe netwerk. ArtEZ Music & Health is aangesloten bij de NVDMG (Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde) en de NCPA (National Centre Performing Arts).

Volg Music & Health op Facebook