Klassieke muziek

Projecten

Tijdens elk studiejaar zijn er twee projectweken. Hierin staat bijvoorbeeld een 'artist in residence', een componist of een bepaalde stijlperiode centraal. Naast de projectweken zijn er gedurende het jaar verschillende ensembleprojecten. 

Voorbeelden van grote projecten:

Projectweek Mantelzorg

Muziek verbindt mensen met elkaar en heeft het vermogen om herinneringen op te roepen. Studenten Docent Muziek en Klassieke Muziek organiseerden in 2019 in samenwerking met Kameroperahuis en ZwolleDoet! een heel bijzondere muziekproject. Twintig groepjes studenten ontwikkelden speciaal voor evenzoveel mantelzorgers en hun verzorgden onder begeleiding van regisseurs van het Kameroperahuis Céline Hoex, Eva Traa en Tim Hammer een persoonlijk concert. Inspiratie voor deze concerten werd gehaald uit gesprekken die de studenten met de mantelzorger en verzorgde voerden. Een van deze thuisconcerten was voor Inèz en Winson en hun zoontje Victor. Victor heeft een autismespectrumstoornis en muziek is een manier om hem te bereiken en contact te maken. Bekijk onderstaande video om te zien wat muziek kan betekenen.

Video en concept: Barbara De Baare / BKIJKS

Projectweek Wereldmuziek

Een gezamenlijke projectweek van de afdelingen Jazz & Pop, Klassieke Muziek en Docent Muziek in Zwolle rond niet-westerse muziek. Een week vol workshops, masterclasses en concerten.

Gastdocenten Carel Kraayenhof (bandoneon) en Juan Pablo Dobal (piano) - foto Jan-Wichert Bunschoten
Gastdocenten in 2017 Carel Kraayenhof (bandoneon) en Juan Pablo Dobal (piano) - foto Jan-Wichert Bunschoten

ArtEZ Symfonieorkest De Smaakmakers

Voor het eerst sinds jaren organiseerde Klassieke Muziek weer een groots opgezet symfonisch orkestproject. In 2017 is er gekozen voor Spaans georiënteerde muziek, ingegeven door het grote aantal Spaanse studenten die in Zwolle studeren. Hun invloed op de uitvoering van de stukken was duidelijk hoorbaar. Onder de titel ‘De Smaakmakers van morgen’ repeteerden, woonden en leefden  de 65 musici en dirigent Joost Smeets vijf dagen 24 uur per dag samen in de Landes Musikakademie in Heek Nienborg (DE), om als symfonieorkest de gepeperde muziek van  Manuel De Falla (Noches en los jardines de España en El Sombrero de tres Picos) en van Nicolai Rimsky Korsakov (Capriccio Espagnol) te bestuderen. Het symfonieorkest bracht na een week hard werken drie concerten. 

La Folia

Studenten Klassieke Muziek gingen aan de haal met de grootste muzikale hype uit de geschiedenis: La Folía. In Amerika ontstaan, waaide La Folía dankzij Columbus over naar Europa, waar het zulke uitzinnige dansfeesten veroorzaakte dat de paus het wilde verbieden.
Hoe werkt een hype tegenwoordig? Is er een hedendaagse Folía? Hoe ver kan gekte gaan? Geïnspireerd op de waanzinnige invloed die La Folía had op de diverse muziekstijlen, brachten de studenten in samenwerking met het Kameroperahuis een muzikale voorstelling op verschillende plaatsen.

Repetitie voor het project La Folía.

ArtEZ Koorklas

Alle eerste- en tweedejaars studenten van de opleiding Docent Muziek en Klassieke Muziek zingen in de koorklas. Er zijn twee projecten per jaar (1 klassiek, 1 pop/jazz), waarbij de dirigent kan wisselen. Het project wordt afgesloten met een voor publiek toegankelijk concert op een externe locatie. Ook instrumentalisten spelen tijdens die concerten mee in een solistische of begeleidende rol. In de afgelopen jaren zijn spraakmakende programma's vormgegeven.

Concert des levens

Maak een (theatraal) concert voor een bewoner van Zorginstelling Driezorg: zijn concert des levens! Dat was de opdracht tijdens de projectweek, die samen met het Kameroperahuis werd uitgevoerd. Senioren uit vier locaties van Driezorg kregen een mini-opera, gebaseerd op bijzondere momenten uit hun eigen muzikale herinneringen. Dit concert werd in nauwe samenspraak met de bewoner zelf vormgegeven.

Daarnaast zongen de studenten mee in een projectkoor, bestaande uit bewoners en medewerkers van Driezorg en buurtbewoners, onder leiding van een student koordirectie. Op vrijdag werd het besloten concert voor de bewoner en zijn gasten uitgevoerd en was er een kort openbaar optreden door het projectkoor. Het project had diepe impact op zowel de bewoners als de studenten. Reportages waren te zien op RTV-Oost en bij Omroep MAX.