Klassieke muziek

Zang

Wat mag je verwachten als je kiest voor een klassieke zangstudie aan het ArtEZ Conservatorium?

Je werkt natuurlijk op de eerste plaats met de hoofdvakdocent van jouw keuze in de wekelijkse zanglessen. Daarin komen heel veel zaken aan de orde: technisch - vocale - en muzikale ontwikkeling met repertoire dat hierbij past. Ontwikkeling en groei van je persoonlijkheid en identiteit als zanger en musicus staan centraal. Dit alles kan alleen maar gestalte krijgen bij wederzijds vertrouwen en respect.

Wij, als team, beschikken over ruime pedagogische ervaring. Ook voor het lesgeven aan Jong Talent vanaf ongeveer 14 jaar is veel kennis in huis.
Ons team heeft veel podiumervaring. Deze bestrijkt alle facetten van het métier: opera, lied, theater, oratorium en professionele koorzang.
Wij streven naar een open en collegiale manier van omgang met elkaar, waarbij de student centraal staat. Het spreekt vanzelf dat wij van jou eenzelfde attitude verwachten.

Tijdens de speciale groepslessen die vanuit de zangsectie jaarlijks gestalte krijgen, werk je ook met 2 andere docenten uit ons team die de muzikale leiding hebben over deze projecten. De groepslessen vinden 2 keer per jaar plaats in 5 sessies van 4 uur. Ze zijn bedoeld voor alle bachelorstudenten, die elkaar hierdoor ook als groep ontmoeten en met elkaar samenwerken. Afgelopen jaren waren de thema’s o.a.: operette, Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf, Kurt Weil , recitatief zingen en ensemble zingen. Komende tijd staan de liederen van Charles Ives en een Nederlandstalig programma op de agenda. Deze serie lessen wordt altijd afgesloten met een openbaar concert.

In deze vierjarige bacheloropleiding bieden wij je, naast theorie- en educatievakken, alles aan wat je nodig hebt voor je ontwikkeling als zanger: physical acting, logopedie, Feldenkreis, Alexandertechniek, haptonomie en natuurlijk Frans, Italiaans, Duits en Engels. Bij de talen ligt de nadruk op uitspraak en tekstbegrip. Tijdens deze lessen is er gelegenheid zingend met je teksten bezig te zijn.

Daarnaast zijn er de Repertoireklasprojecten, waarbij altijd samenwerkt wordt met een gastdocent van naam. Afgelopen jaren waren dat o.a. David Wilson-Johnson, Johanette Zomer, Irene Maessen en Thomas Oliemans. Aan deze projecten is ook altijd een aantal concerten verbonden, mogelijk ook in Duitsland.

Ook zijn er elk jaar masterclasses voor alle zangers (bachelor– en masterstudenten) in de projectweken. Afgelopen jaren waren te gast: Barbara Hannigan, Michael Chance, Olaf Bär, Anne Klare (ademtherapeute) en Margreet Honig. De laatste twee zijn terugkerende gastdocenten.

ArtEZ beschikt over uitstekende correpetitoren, waarmee je wekelijks werkt aan je repertoire, gericht op interpretatie, stijl en jouw muzikale beleving. Op zangavonden en examens word je door je eigen repetitor begeleid.

Bij ons ga je beslist niet ten onder in een massaal studentenaantal. Wij bieden je veel ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

Het ArtEZ Conservatorium is gelegen op een centrale plek in het historische stadscentrum. Het gebouw biedt uitstekende faciliteiten. Rondom het conservatorium liggen allerlei kerken en sfeervolle gebouwen die regelmatig worden gebruikt voor concerten en examens.

Ben je benieuwd?

Je bent van harte welkom op onze Open Dag in november. Ook kun je op individuele basis een kennismakingsles aanvragen bij een van ons. Tijdens de meeloopdagen in het voorjaar kun je meekijken en –luisteren bij zanglessen als je dat aanvraagt.

Wat verwachten wij van jou ?

Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke vocale toelatingseisen.

1. Als je komt voorzingen om te worden toegelaten tot de Jong Talent klas:

 • Je beschikt over een goede, zuivere zangstem die uiteraard pril en in de  groei is, net als jij!
 • Het liefst kun je al goed noten lezen en bespeel je een instrument.
 • Je kunt al goed communiceren en je ‘eigen verhaal’ vertellen.
 • Je zingt repertoire passend bij je leeftijd en belevingswereld.
 • Je zingt in 3 verschillende talen.

Repertoiresuggesties:
Nederlandstalige liedjes van bv. A. M .G. Schmidt,
klassieke musicalliedjes, Bergerettes, Engelse Folksongs (van bv. B. Britten),
Liederen uit ‘das Lied im Unterricht ‘, Kinderliederen van P. Dessau, één van de eenvoudige
aria’s uit Arie Antiche, een geestelijk lied en een korte vocalise van Vaccai of Sieber.

 • Daarnaast bereid je een kort gedichtje voor.

Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd.

2. Als je komt voorzingen om te worden toegelaten tot het eerste jaar bachelor / interne vooropleiding:

 • Je beschikt over een goede zangstem met een eigen karakter die je al behoorlijk beheerst en waarbij we kunnen horen dat je stem en jij als persoon  zich in vier jaar zouden kunnen ontwikkelen tot het Bachelor examenniveau.
 • Je zingt niet te moeilijk repertoire voor uit verschillende stijlperiodes en in vier verschillende talen. Ook bereid je twee vocalises voor waarvan een met en een zonder tekst. Suggesties: Bordese, Concone, Lablanche, Lütgen, Marchesi of Vocalize nelle stile moderne.
 • Je kunt goed communiceren via je gekozen repertoire en kunt laten zien en horen dat je heel graag op het podium staat.
 • Je draagt twee gedichten voor waarvan een in het Nederlands en de ander in een zelfgekozen taal.

Je ziet er verzorgd en mooi gekleed uit, passend bij een optreden of auditie.

Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd, zonder blaadjes
of een standaard, behalve als je een aria uit het oratoriumrepertoire voorzingt.

3. Als je komt voorzingen om te worden toegelaten tot de master: 

 • Je beschikt over een zeer goed ontwikkelde, mooie zangstem zonder veel  technische problemen waarmee je je emoties en gedachten kunt uiten en overbrengen op je publiek.
 • Je bent een muzikale en artistieke persoonlijkheid, waarmee je je onderscheidt.
 • Je zingt een rijk geschakeerd programma voor van ongeveer een half uur ,met een goede mix van liederen, oratorium en opera aria’s, passend bij je stemvak, uiterlijk, innerlijk en karakter. Virtuositeit mag daarbij niet ontbreken. Concertvocalises mogen tevens onderdeel zijn van je programma.
 • Je kunt uitstekend samenwerken  en communiceren met je medemusici en/of pianist.
 • We moeten kunnen horen en zien dat je in twee jaar tijd zou  kunnen uitgroeien tot een zelfstandige, zeer goede zanger die zijn weg kan vinden  in de muziekwereld en zou kunnen deelnemen aan audities en concoursen.

Je ziet er verzorgd en mooi gekleed uit, passend bij een optreden of auditie.

Alles wat je zingt  en voordraagt gebeurt uit het hoofd, behalve als je een aria uit het oratoriumrepertoire voorzingt.

Hoofdvakdocenten

Harry van BerneHarry van Berne

Harry van Berne

website

Marjan KuiperMarjan Kuiper

Marjan Kuiper

website

Claudia PataccaClaudia Patacca

Claudia Patacca

website

Elena VinkElena Vink

Elena Vink

Zang

website