Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop Zwolle
Menu Jazz & Pop Zwolle

Studie

Studie

Jazz & Pop in Zwolle is een brede muzikale bachelor. Je maakt kennis met veel verschillende stijlen en krijgt volop keuzemogelijkheden. Dat maakt jou tot een flexibele, veelzijdige musicus.

Wat leer je bij de opleiding Jazz & Pop in Zwolle?

Je vak verstaan. Dat staat centraal in de opleiding Jazz & Pop. In je hoofdvaklessen leer je een optimale beheersing van jouw instrument. Tegelijkertijd leer je de volle breedte van de muziek kennen. Je bent voortdurend bezig met het verbreden van je kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld door samenwerkingen met de opleidingen Docent Muziek en Klassieke Muziek. 

“Bij Jazz & Pop in Zwolle geven we je een zeer brede muzikale basis. Daarvoor word je voortdurend in het diepe gegooid, maar wij helpen je zwemmen. En we helpen je daarbij volop te genieten van je vak.” 
Tilmar Junius, hoofd van de opleiding Jazz & Pop 

Je leert jouw verhaal te vertellen door middel van muziek. Maar hoe komt dat verhaal het beste aan bij je publiek? Dat leer je door (veel) te spelen voor zeer uiteenlopende doelgroepen, maar ook door samen te werken in projecten waarin verschillende kunstdisciplines bij elkaar komen. Zo ontdek je gaandeweg steeds meer waar je interesse naar uitgaat. Nu kun je gaan specialiseren. Met een uitzonderlijk hoog aantal keuzevakken kies je jouw unieke pad. Een studiecoach begeleid je hierbij. 

Studieopbouw

  • Het eerste jaar is voor alle studenten Jazz & Pop gelijk. Je maakt kennis met verschillende stijlen en ontwikkelt je dus erg breed. Je volgt hiervoor de volgende vakken:

    • je hoofdvak
    • bands
    • improvisatie
    • piano op je eigen niveau
    • music sequencing en home recording
    • educatie
    • muziektheorie
    • workshops en masterclasses van (inter)nationaal bekende musici.

    Naast deze vakken doe je ook mee aan een aantal projecten. Dit eerste jaar vormt samen met het tweede jaar een stevige basis voor de rest van je studie.

    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

  • Je hoofdvak staat in het tweede jaar nog steeds centraal. Ook theoretische vakken spelen een belangrijke rol. Daarnaast kies je een deel van de vakken nu zelf. Als keuzevak kun je onder andere kiezen voor bijvakles op een ander instrument of klassiek, muziektechnologie, mindfulness, backing vocals, sessie, arrangeren of songwriting. Elke student maakt verplicht deel uit van twee conservatoriumbands, waaronder in ieder geval World Jazz & Pop.
    Andere vaste onderdelen in jaar twee zijn klassieke muziek, hoofdvak-gerichte methodiek en projectweken.

    De eerste twee jaar geven je een stevige basis en genoeg informatie om verderop in je studie een weloverwogen keuze te maken hoe jij je wil gaan specialiseren.

  • Het aandeel van keuzevakken wordt vanaf het derde jaar nog groter. Keuzevakken kun je ook volgen bij Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Daarnaast zijn er nog steeds vaste onderdelen, zoals individuele hoofdvaklessen, bandcoaching, educatie, onderzoeksvaardigheden, wereldmuziek en ondernemerschap.

    Bandcoaching doe je met een eigen band, die je samen met andere studenten van de opleiding hebt gevormd. Deze bands functioneren precies zoals in de beroepspraktijk:

    • Je repeteert; 
    • Je organiseert zelf concerten;
    • Je regelt de zakelijke aspecten die bij een band komen kijken zoals financiën, marketing en rechten;
    • Je maakt een opname in een professionele studio.

    Een band in de praktijk betekent vooral veel spelen. In de eigen concertzalen van ArtEZ, maar ook op podia van samenwerkingspartners en festivals. Naast musiceren is er ook ruim aandacht voor het ondernemerschap, want met de zakelijke kant van je vak krijg je na je studie hoe dan ook te maken.

    Je volgt dit jaar ook een educatieve stage. Binnen een professionele organisatie breng je vaardigheden als muziekdocentschap in de praktijk. Je past de kennis, inzichten en vaardigheden toe, die je in de voorgaande jaren tijdens de lessen educatie hebt verworven. Zo ontwikkel je jezelf uiteindelijk ook tot zelfstandig muziekdocent.

    De inhoud van je stage is afhankelijk van wat jij wilt leren en op wat voor plek je jezelf later ziet functioneren als docent. Wil je aan de slag op een muziekschool of een eigen lespraktijk? Ben je geïnteresseerd in het geven van workshops, bandlessen, ensemblecoaching, projecten met bijzondere doelgroepen of wil je een specialist worden als docent op jouw instrument? Je denkt hier aan het begin van het stageproces over na en zoekt een stageplek die bij jouw leervraag aansluit.

    Ook kun je ervoor kiezen een half jaar in het buitenland te studeren om je zo verder en dieper te ontwikkelen.

  • In het vierde jaar bepaal je de inhoud van je studie grotendeels zelf! Zo is het mogelijk om als onderdeel van de keuzeruimte een intensieve stage te volgen in het werkveld. Je zoekt dan zelf een stageplek die aansluit bij de inhoud van de opleiding, bijvoorbeeld in het verlengde van een door jou in jaar drie gevolgde minor. In sommige gevallen zal er een auditie of een sollicitatie nodig zijn.

    De eindpresentatie doe je wanneer je alle andere vakken van de bachelor hebt afgerond. Dit afsluitende concert of project wordt geheel door jezelf vormgegeven. In plaats van met een concert is het ook mogelijk om af te studeren met het presenteren van een audioproductie. Voor iedere manier van afstuderen geldt dat jazz, pop of een combinatie centraal kan staan, maar even zo vaak zijn bij eindpresentaties ook heavy metal, latin, kleinkunst, R&B, bigband jazz en singer-songwriters te horen.

    De eindpresentaties zijn terug te vinden bij ArtEZ finals. Neem een kijkje op de site en bezoek de presentaties als je deze studie overweegt. Zo kom je te weten waar de studenten zich mee bezig houden en hoe hun eindwerk eruitziet. Deze voorstellingen zijn ook te vinden op het YouTubekanaal van Jazz & Pop Zwolle.

Het ArtEZ Poporkest is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Jazz & Pop, Klassiek en Docent Muziek

Projecten en stages

  • Een week waarin samenspelen centraal staat, aan de hand van een thema, musicus, genre of stijlperiode.

  • Workshops en masterclasses door gastdocent gericht op je specifieke instrument. De studenten uit Arnhem en Zwolle die hetzelfde hoofdvak volgen, komen de eerste dag samen om met de gastdocent een gezamenlijk programma te volgen. Op de tweede dag is er zowel in Arnhem als in Zwolle een band in residence aanwezig. De ene meer op pop gericht, de ander meer op jazz. Studenten kiezen in welke stad ze masterclasses en workshops willen volgen.

  • Verleg je aandacht eens naar een ander hoofdvak of de kijk van een andere docent en volg lessen bij een zelfgekozen andere docent van de opleiding.

  • De afdeling Zang binnen Jazz & Pop Zwolle organiseert met ArtEZ op de planken jaarlijks een theatertour waarin het repertoire van een bekende Nederlandse theaterpersoonlijkheid centraal staat. In het verleden draaide de theatertour al om Ramses Shaffy, Henny Vrienten, Lennart Nijgh, Annie M.G. Schmidt, Jules de Corte, Ivo de Wijs, Maarten van Rozendaal, Drs. P. en Brigitte Kaandorp.

  • Projecten samen met de opleidingen Klassieke Muziek en Docent Muziek. Een locatie brede projectweek met concerten, workshops en masterclasses rond thema’s als niet-westerse muziek en de menselijke stem.

  • Muziek produceren met professionals uit de muziekindustrie: dat is het project #MusicRevolution van de bachelor Jazz & Pop in Zwolle. Tijdens dit project duiken jonge talentvolle muzikanten van DeltionArtEZ Jazz & Pop en de Fakkelteit samen met Hedon Productiehuis de studio in. Een week lang dompelde een groep studenten zich onder in de wereld van de muziekindustrie. Lees er hier meer over.

Het project #MusicRevolution: een voorbeeld van de samenwerking tussen Jazz & Pop, Deltion Artiest en de Fakkelteit/Hedon.

Masterclasses

Er zijn op verschillende momenten in het jaar meerdere bekende musici die hun lessen en tips uit de praktijk delen met studenten. In het verleden waren dat onder andere John Clayton, Bertolf, Nelson Faria, Sabrina Starke, Miroslav Vitous, Gino Vannelli, McClenty Hunter, Bob Reynolds, John Beasly & Robby Ameen, The Yellowjackets, Peter Bernstein, Ney Conceição, BIGYUKI, Philip Catherine, Michael Abene, Dries Bijlsma en anderen.

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

Studeren in Zwolle

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Zwolle.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren