Fashion Design

Visie

"Oorspronkelijkheid en originaliteit staan hoog in het vaandel, en zelfreflectie en kwaliteitsbesef zijn essentieel. We verwachten van studenten dat ze het onderste uit de kan halen. Nooit honderd procent tevreden zijn, het kan altijd beter."

Matthijs Boelee
Hoofd opleiding (foto: Jan Willem Kaldenbach)

Visie

De vier jaar durende studie Fashion Design in Arnhem leidt met de uitstroomprofielen Fashion Design 2D en Fashion Design 3D niet één type ontwerper op.

Gedurende de studie specialiseert iedere student zich op het terrein dat aansluit bij zijn persoonlijke talent, ambitie en fascinatie. De opleiding kent twee uitstroomprofielen; Fashion Design 3D en Fashion Design 2D. Dit betekent dat je via dezelfde opleiding zowel ontwerper van couture als van jeans kunt worden, of je juist specialiseert in mode illustratie, fotografie of in dessin- of textielontwerp.

Fashion Design: originaliteit, oorspronkelijkheid en vakmanschap

Tijdens het vierjarige programma Fashion Design verdiep je je in de vorm, functie, kwaliteit en actualiteit van mode, maar ook in zowel kunst- als vaktheorie. Je ontwikkelt jezelf in een leeromgeving waarin vernieuwen en experimenteren even belangrijk zijn als de focus op ambachtelijkheid en technisch inzicht. Daarnaast is er veel aandacht voor de communicatieve aspecten van mode door de vakken Modetekenen, Fotografisch Beeld en Grafisch Ontwerpen (publiciteit).

Profilering in de mode

In 2011 is de afdeling Fashion Design onderscheiden met de Grand Seigneur, de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse mode-industrie voor het meer dan een halve eeuw lang, onafgebroken, verzorgen van baanbrekend en innovatief modeonderwijs op het hoogste niveau.

De opleiding stimuleert deelname aan nationale en internationale modewedstrijden zoals Lichting en de Frans Molenaar Couture Award in Nederland, Hyères in Frankrijk, ITS en de Mittelmoda Fashion Award in Italië, en de H&M Design Award in Zweden. De studenten van ArtEZ Fashion Design winnen met regelmaat prijzen in zowel Nederland als het buitenland.

Studie sinds 1953

In 1953 richtte de legendarische Elly Lamaker binnen de Kunstacademie Arnhem de afdeling Modeontwerpen en Modetekenen op, een afdeling die een succesvolle geschiedenis kent. De studie, tegenwoordig Fashion Design genaamd, is sindsdien onafgebroken gegroeid en behoort vandaag de dag tot de beste modeopleidingen van Europa. Jaarlijks wordt slechts een beperkt aantal talentvolle studenten toegelaten.

 

GRADUATION SHOW ARTEZ FASHION DESIGN ARNHEM 2016 from ArtEZ Fashion Design Arnhem on Vimeo.