Fashion Design

Studie

De studie Fashion Design heeft een duidelijke structuur en is verdeeld in de onderbouw, met vakken als Mode & Kostuum, modetekenen en Modeontwerpen, en de bovenbouw, waarbij collectioneren, Collectie Arnhem en het afstuderen centraal staan.

Onderbouw Fashion Design

In de onderbouw van de studie, het eerste jaar en tweede jaar, richten de opdrachten zich op het doorbreken van vastgeroeste en clichématige denkbeelden over mode. De studenten maken kennis met verschillende ontwerpmethoden, een eigen originele ideevorming wordt aangewakkerd, en de studenten vergaren de benodigde kunst- en vaktheoretische kennis.


Collectie Arnhem, foto: Meinke Klein 

Propedeuse: basis voor de eigen ideevorming

De opdrachten in de propedeuse zijn experimenteel van karakter en inhoud. Het is een kennismaking met beeldende vakken in het algemeen en met mode in het bijzonder. Vakken in het programma zijn o.a. Experimenteel Ontwerpen, Modeontwerpen, Modetekenen, Textiles, Modeltekenen, Beeldgrammatica, Patroontekenen, Uitvoeren, Computervaardigheden, Mode & Kostuum en Kunsttheorie.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: verbreden van vakkennis

In het tweede jaar ligt de nadruk op het verbreden van vakkennis en het aanleren van vakgerichte vaardigheden. Modeontwerpen, Modetekenen, Patroontekenen, Uitvoeren, Technisch tekenen, Textiles, Dessinontwerpen, Grafisch Ontwerpen, Computervaardigheden, Mode & Cultuur en Kunsttheorie. Hiernaast worden voor de studenten een aantal Clinics georganiseerd waar zij informatie krijgen over specifieke specialisatiegebieden binnen de mode zoals knitwear, modefotografie en denim. Een bijzonder inspannend jaar met nog meer contacturen dan in het eerste jaar. Een studiebelasting van zestig uur en meer per week is niet ongewoon. 

Bovenbouw Fashion Design

In de bovenbouw, het derde en vierde jaar, vindt de verdieping plaats: de ontwikkeling van het eigen persoonlijke handschrift maar ook richting de beroepspraktijk door Collectie Arnhem en de externe (internationale) stage, het leren collectioneren, en het uiteindelijke afstuderen.

Derde jaar: Collectie Arnhem en stage

Het eerste semester van het derde jaar kent een vol programma met de lessen Modeontwerpen, Machinaal Breien, Modetekenen, Patroontekenen, Moulage. Daarnaast is er Collectie Arnhem: een project waarin de derdejaars studenten gezamenlijk één kledingcollectie ontwerpen, die ze vervolgens monsteren, stylen, en presenteren. Dit project wordt afgesloten met een geheel door de studenten zelf georganiseerde en vormgegeven show voor vakpubliek tijdens de Amsterdam Fashion Week medio eind januari. Naast de praktijkvakken schrijven de studenten ook een scriptie Kunsttheorie.

In het tweede semester lopen de studenten een stage van minimaal drie maanden in het binnen- of buitenland. Ontwerpers en bedrijven waar studenten stage lopen zijn o.a. Balmain, Lanvin, John Galliano, Maison Martin Margiela, Alexander McQueen, Sharon Wauchob, Giles Deacon, Preen, Hennes & Mauritz Stockholm, A.F.Vandevorst, Christian Wijnants, en Alexander Wang. Na terugkomst van deze stage sluiten de studenten het derde jaar af met een intensieve ontwerpworkshop.

COLLECTIE ARNHEM 2017 - FREEDOM! INCONVENIENCE! MADNESS! AND A HARD-BOILED EGG from ArtEZ Fashion Design Arnhem on Vimeo.

Vierde jaar: afstuderen

Ontwerpen, ontwerpen, ontwerpen: dit hele jaar staat in het teken van het ontwikkelen van het eigen handschrift van de student. Vier ontwerpdocenten leggen de nadruk op verschillende aspecten van het vak en begeleiden het ontwerpproces, en tevens is er veel aandacht voor de ontwikkeling van het portfolio. In het eindexamenjaar worden twee collecties ontwikkeld, in het eerste semester de Toile-de-Luxe – een pre-collectie ter voorbereiding van het afstuderen – en in het tweede semester de feitelijke eindexamencollectie. Naast het vaste docententeam zijn ook de extern deskundigen bij de beoordeling van het eindexamen betrokken.

ArtEZ finals

Alle studenten van Fashion Design tonen aan het einde van het schooljaar hun werk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Een bezoek aan de ArtEZ finals is een aanrader als je er over denkt de studie Fashion Design te gaan doen.