Crossmedia Design

Studie

"Top opleiding! Ik had het voor geen goud willen missen."

Nicole Pietruschka
oud-student

Studie

De vier jaar durende studie Crossmedia Design biedt een breed en interdisciplinair studieprogramma, met vakken als designtheorie en kunstgeschiedenis, dat direct aansluit bij de huidige beroepspraktijk.

Propedeuse: oriëntatie en onderzoek

In het begin van het eerste studiejaar volg je klassikale lessen. Je begint met een oriëntatie op beeldende middelen als vorm, materiaal, kleur, tekst, licht, ruimte en tijd. Omdat je je ideeën en werk presenteert aan docenten en medestudenten, raak je beter vertrouwd met spreken in het openbaar.

Vervolgens ga je de diepte in. Je verkent elementen zoals vorm, materiaal, kleur, tekst, licht, ruimte en tijd. Doordat je je ideeën en werk presenteert aan docenten en medestudenten, raak je (nog) beter vertrouwd met spreken in het openbaar. Je volgt vakken als Kunstgeschiedenis en Filosofie.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: onderzoek en experiment

In het tweede jaar wisselt de structuur stapsgewijs van klassikaal naar individueel. Je oriënteert je op maatschappelijke thema’s, onderzoekt hedendaagse ontwerpers en krijgt meer zicht op je eigen fascinatie. In overleg met je mentor kies je uit een aantal aangeboden projecten. Onderzoek en experiment staan centraal. Belangrijk zijn de discussies rond de verschillende onderwerpen. Je leert kritiek geven en ontvangen en vergroot hiermee je inzicht in het ontwerpproces en je eigen werkwijze. Je volgt vakken als Design-Theorie en Kunstgeschiedenis.

Derde jaar: experiment en idee

In het derde jaar kies je zelfstandig voor je eigen projecten. De focus ligt op de wisselwerking tussen zender en ontvanger. Wat wil je communiceren? En welk medium zet je hierbij in? Ideeën worden meer in de diepte uitgewerkt. Je leert je idee af te bakenen en focus aan te brengen. Je ontwikkelt een eigen strategie van werken: je wordt steeds meer bewust van je eigen visuele taal. Je maakt een begin met je eigen portfolio en scriptie. Ook heb je de mogelijkheid om een heel semester stage te lopen of deel te nemen aan een internationale uitwisseling.

Vierde jaar: concept en realisatie

Je individuele opdrachten zijn strak geformuleerd en draaien om ideeontwikkeling en concretisering. Je begint met de research voor je eindexamenthema en stemt met je mentor de stappen in je ontwerpproces af.

Authenticiteit, vertrouwen op eigenheid en het accent op zelfstandigheid spelen tijdens het eindexamenproject een belangrijke rol. Je persoonlijke fascinatie en mondigheid over het eigen ontwerpproces zijn ook van belang. Hiervoor gaan je docenten op ‘gelijkwaardige’ manier een professionele dialoog met je aan.

Het eindexamen bestaat uit:

  • een scriptie en de vormgeving daarvan
  • een praktijkproject
  • een digitaal en print portfolio

ArtEZ finals

Alle studenten van de studie Crossmedia Design tonen aan het eind van het schooljaar hun werk tijdens de ArtEZ finals in Enschede. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je er over denkt de studie Crossmedia Design te gaan doen.