Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Community Research Programme
Alle opleidingen   Community Research Programme
Uitsnede van 'Designing Cities for All', een programma van Pakhuis de Zwijger en ArtEZ

Community Research Programme

Uitsnede van 'Designing Cities for All', een programma van Pakhuis de Zwijger en ArtEZ
  • Overig
  • 12 weken
  • Engels
  • Amsterdam

Deze zomer biedt ArtEZ een nieuw Community Research Programme aan, uitgevoerd in nauwe samenwerking met Cultureel Centrum Pakhuis de Zwijger (Amsterdam), getiteld: Designing Cities for All. Tijdens dit programma word je intellectueel uitgedaagd om onder begeleiding en op locatie (Amsterdam Nieuw West) onderzoek te doen en onderdeel uit te maken van een innovatieve, creatieve en kritische gemeenschap, vanuit de buitenwijken van Amsterdam – Nieuw West.

Ontdek meer

Community Research Programme

In het kort

Je gaat werken vanuit Amsterdam Nieuw West. Op de locatie (New Metropolis, nabij de Sloterplas) organiseren we een verscheidenheid aan inspirerende (buiten- en binnen) workshops, urban tours, kunstenaarsdialogen en lokale gemeenschaps- en bewonersbijeenkomsten aan. De onderzoeks- en leeractiviteiten van dit 12 weken durende (deeltijd) programma omvatten: de tijdelijke studioruimte in Amsterdam-West, een onderzoekstentoonstellingsmogelijkheid om jouw artistiek onderzoek te presenteren, leerzame workshops met vakexperts, hoogleraren en organisaties uit Nieuw West. Ook bieden we je online en off-site supervisie om aan je onderzoeksessays te werken, als voorbereiding op een toekomstige publicatie. We nodigen maximaal 7 studenten uit om zich in te schrijven voor dit initiatief. Na afloop ontvang je een Certificaat van Deelname (Advanced Studies, ArtEZ).

Dit programma is mogelijk gemaakt door, en is onderdeel van, het NWO/SIA onderzoeksfinanciering Creatief Talent Werkt/Innovatief Traineeship.

Over Designing Cities for All 

In 2021 lanceerde Pakhuis de Zwijger een maatschappelijk geëngageerd en interdisciplinair stedenbouwkundig programma: Designing Cities for All (afgekort: DCFA), met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Een periode van leren - en vooral ook afleren -  over inclusief ontwerpen, en dus uitsluiting door ontwerp – ging van start: het idee dat bijna alles om ons heen ooit is ontworpen, door mensen – vaak met een bepaalde sociale, financiële en educatieve status – die blinde vlekken hebben. Want dat is hoe mensen gewoon vaak zijn en werken. Als gevolg hiervan worden mensen in tegenstelling tot die ontwerpers vaak buitengesloten van het ontwerp, waardoor het inherent exclusief is of wordt.

Een blik voorbij de mens

Een van de belangrijkste lessen en uitdagingen bleek dat om daadwerkelijk 'voor iedereen' te ontwerpen, en dat we de blik voorbij de mens moeten verbreden. Het in stand houden van systemen waarin mensen alleen kunnen gedijen ten koste van andere levende wezens is vanuit deze insteek, niet duurzaam, niet inclusief, en onrechtvaardig. Een stad 'van, voor en door iedereen' is nog steeds niet genoeg; we moeten ons richten op een stad van, voor en door alle (levende) dingen.

Ben jij er klaar voor om DCFA te helpen de blinde vlekken in social design te vinden en te communiceren naar het publiek door middel van kunst en (re)design? 

Een betere samenleving voor alles en iedereen

Regeneratief design en 'inter-being design' zijn de overkoepelende thema's tijdens de gloednieuwe DCFA-serie in 2023/2024: Designing Cities for All: RE-generation. Dit programma heeft als doel (toekomstige) ontwerpers in de breedste zin van het woord (architecten, grafisch en beeldend ontwerpers, ruimtelijk ontwerpers, game designers, productontwerpers, kunst- en techstudenten, maar ook beleidsmakers, programmamakers, kunstenaars, planners en stedenbouwkundigen, curatoren, burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, 'city makers' en ga zo maar door) frisse, intersectionele en interdisciplinaire inzichten op te leiden. Het biedt ook handvatten om de stad en de samenleving te verbeteren, niet alleen voor iedereen, maar voor alles en iedereen.