Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Community Research Program
Alle opleidingen   Community Research Program
Huis voor eigentijdse cultuur Het Hem in Zaandam
Huis voor eigentijdse cultuur Het Hem in Zaandam Huis voor eigentijdse cultuur Het Hem in Zaandam - foto Rachelle Stoffels

Community Research Program

Huis voor eigentijdse cultuur Het Hem in Zaandam - foto Rachelle Stoffels
  • Overig
  • 8 weken
  • Engels
  • Zaandam

Deze zomer biedt ArtEZ een Advanced Study programma aan, dat in nauwe samenwerking met het Huis voor eigentijdse cultuur Het HEM wordt uitgevoerd. Tijdens dit programma word je intellectueel uitgedaagd en doe je geïntegreerd onderzoek in een creatieve en kritische gemeenschap in Zaandam. Je volgt diverse inspirerende workshops en wordt begeleid door ervaren onderzoekers van ArtEZ. 

Ontdek meer

Community Research Program

In het kort

Het programma van het Community Research Program biedt diverse en inspirerende interacties in het kader van de tentoonstelling Chapter 5IVE: Samir Bantal en Rem Koolhaas van Het HEM. De tentoonstelling Chapter 5IVE is geïnspireerd door de architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas. De onderzoeks- en leeractiviteiten van het 8 weken durende programma vinden plaats in Het HEM in Zaandam. Aan het einde van je onderzoeksperiode presenteer je jouw nieuwe artistieke werk (de Innovation of Praxis) in een tijdelijke tentoonstellingsruimte in Het HEM. Direct naar praktische informatie

Over de tentoonstelling en het onderzoek 

Sinds de opening in 2019 maakt Het HEM naam met zijn Chapter- tentoonstellingen waarbij telkens een nieuwe gast wordt uitgenodigd om samen eigen curatoren een programma te ontwikkelen voor de fabriekshal in Zaandam. Na eerdere samenwerkingen met fashion & lifestyle designers Edson Sabajo & Guillaume Schmidt, muziek componist Nicolás Jaar, stylist Maarten Spruyt en filosoof Simon(e) van Saarloos, wordt Chapter 5IVE ontwikkelt in dialoog met de architecten Samir Bantal en Rem Koolhaas. Hun jarenlange onderzoek naar recente ontwikkelingen op het platteland vormt het startpunt van een tentoonstelling waarin uiteenlopende makers reflecteren op onze huidige manier van leven en perspectieven voor de toekomst formuleren.  

Vernieuw je Art Praxis 

Dit onderzoeksprogramma inspireert je om buiten de kaders te kijken. Ga de intellectuele uitdaging aan en verdiep je in het thema van Chapter 5IVE. In acht weken maak je kennis met nieuwe theorieën en doe je mee aan discussies, innovatieve praktijken en experimentele vormen van onderzoek. De meeste activiteiten vinden plaats op donderdag en vrijdag. Je kunt ook in het weekend aan je onderzoek werken in een van de flexibele werkruimten van Het HEM voor deelnemers van dit programma.

Aan het einde van je onderzoeksperiode kun je jouw nieuwe artistieke werk (de Innovation of Praxis) in een tijdelijke tentoonstellingsruimte in Het HEM presenteren. Deze tentoonstelling, die in de eerste week van augustus staat gepland, is toegankelijk voor publiek.

Ontwerp jouw eigen onderzoekspad 

Binnen het programma verdiep je jouw (artistieke) onderzoeksvaardigheden in een multidisciplinaire omgeving. Je werkt samen met andere deelnemers aan het onderzoek, de medewerkers van ArtEZ, de curator van het HEM en de verschillende gasten die zijn uitgenodigd om workshops en (online) lezingen te geven. Je wordt gestimuleerd om je te verdiepen in theoretische en praktijkthema's en voortdurend een kritische dialoog te voeren. 

Je werkt aan je eigen onderzoeksopdracht, maar we raden je aan ook onderzoek te doen samen met het team. Intercollegiaal leren staat centraal binnen dit programma. Wij vragen je bij te dragen aan de uitwisseling van ideeën en samen met de andere deelnemers nieuwe inzichten, vragen, twijfels, overwegingen, ideeën en gedachten te onderzoeken. Het HEM organiseert workshops, gastlezingen en een excursie. ArtEZ biedt academische literatuur die je voor jouw onderzoek kunt gebruiken.

Je onderzoeksopdracht is persoonlijk en je aan het einde lever je een essay in.

 

Ontdek meer