Comic Design

Na je studie

"Voor mij betekent striptekenen prachtige verhalen vertellen, precies zoals ik ze voor me zie."

Jan Willem Spakman
Oud-student

Na je studie

Na je studie Comic Design binnen de opleiding Vormgeving voer je de titel Bachelor of Arts. Je kunt aan de slag als striptekenaar, bij een ontwerpbureau of bij andere organisaties in de media- en entertainmentindustrie en de creatieve industrie.

Comic Design: Studie Bob
Comic Design: Studie Bob

Specialismen voor striptekenaars

Een ondernemende houding en doorzettingsvermogen bepalen in sterke mate het succes na de academie. Het vermogen om de discipline te vernieuwen met nieuwe toepassingen voor strips biedt kansen, bijvoorbeeld op het gebied van de journalistieke en documentaire strip. De stripmaker beweegt zich doorgaans multidisciplinair in de beroepspraktijk. Naast strips vervaardigen zij, vaak in samenwerking met andere makers, illustraties, animaties en grafische producten. Stripmakers kunnen zich ook specialiseren op het gebied van scenarioschrijven, storyboarding en character design voor strips, (animatie)films en games.

Zelfstandig striptekenaar

De meeste alumni werken als zelfstandig stripmaker of starten met anderen een studio. Veelal wordt het opbouwen van een eigen beroepspraktijk gecombineerd met ander parttime werk. De verwachting is dat gaandeweg een niche in de markt gevonden wordt voor het eigen product. Als service bieden we afgestudeerden o.a. startersbegeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf.

Doorstuderen

Eenmaal afgestudeerd kun je verder studeren aan een masteropleiding. Een master in een andere discipline is een waardevolle aanvulling op de competenties die tijdens de bachelor zijn ontwikkeld. Internationaal zijn er specifiek op het gebied van strip mogelijkheden, bijvoorbeeld in België bij LUCA/Brussel en in Frankrijk, Angouleme/Poitiers. De tweejarige studie Docent BKV op Maat kun je volgen voor een eerstegraads lesbevoegdheid in het reguliere onderwijs.