Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Comic Design

Na je studie

Na je studie

Na je studie voer je de titel Bachelor of Arts. Als striptekenaar ben je gespecialiseerd in het tekenen van strips. Veel striptekenaars brengen series met stripalbums uit, of publiceren losstaande boeken, andere striptekenaars tekenen voor stripbladen of tekenen stripstroken voor kranten. Strips worden ook in opdracht gemaakt om bv. een gebruiksaanwijzing te illustreren of voor reclamedoeleinden.

Comic Design: Studie Bob
Comic Design: Studie Bob

 

Je wordt opgeleid als zelfstandig stripmaker met een eigen stijl die op professioneel niveau kan werken. Je kunt in opdracht werken en tegelijkertijd zelf een stripboek maken.

De meeste studenten die voor Comic Design kiezen hebben al met het medium gestoeid. Waar een aantal eerstejaars volgens Kolk tegenaan loopt is dat ze zich een bepaalde stijl hebben eigen gemaakt. Ze zijn in trucjes vervallen en moeten die in nu weer afleren.

Na je studie Comic Design draag je de titel Bachelor of Arts. Je kunt aan de slag als professioneel striptekenaar. De meeste striptekenaars werken als zelfstandige. Afhankelijk van je eigen wensen, werk je in opdracht, aan eigen beeldverhalen, doe je illustratief werk of ontwerpwerk. Een klein percentage alumni komt terecht bij een ontwerpbureau of bij andere organisaties in de media- en entertainmentindustrie en de creatieve industrie. Er zijn daarnaast ook studenten die een vervolgstudie doen. Bijvoorbeeld een onderwijsbevoegdheid CKV of een Masterstudie. 

Specialismen voor striptekenaars

Een ondernemende houding en doorzettingsvermogen bepalen in sterke mate het succes na de studie. De nieuwe toepassingen voor strips bieden kansen, bijvoorbeeld op het gebied van de journalistieke en documentaire strip. De stripmaker beweegt zich doorgaans multidisciplinair in de beroepspraktijk. Naast strips vervaardigen zij, vaak in samenwerking met andere makers, illustraties, animaties en grafische producten. Stripmakers kunnen zich ook specialiseren op het gebied van scenarioschrijven, storyboarding en character design voor strips, (animatie)films en games.

Zelfstandig striptekenaar

De meeste alumni werken als zelfstandig stripmaker of starten met anderen een studio. Veelal wordt het opbouwen van een eigen beroepspraktijk gecombineerd met ander parttime werk. De verwachting is dat gaandeweg een niche in de markt gevonden wordt voor het eigen product. Als service bieden we afgestudeerden o.a. startersbegeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf. 

Doorstuderen

Eenmaal afgestudeerd kun je verder studeren aan een masteropleiding. Een master in een andere discipline is een waardevolle aanvulling op de competenties die tijdens de bachelor zijn ontwikkeld. Internationaal zijn er specifiek op het gebied van strip mogelijkheden, bijvoorbeeld in België bij LUCA/Brussel en in Frankrijk, Angoulême/Poitiers. De tweejarige studie Docent BKV op Maat kun je volgen voor een eerstegraads lesbevoegdheid in het reguliere onderwijs.