Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Fine Art (BEAR)

Studie

Studie

BEAR is een actieve gemeenschap waar studenten zelf veel organiseren, zoals socratische gesprekken, debatten, workshops, performances en lezingen door, voor en met studenten.

 

Mariel Smit Fine Art (BEAR) - ArtEZ Finals 2017

Tutorgroepen

Je begint je studie met een avontuurlijke propedeuse waarin je veel maakt en je oriënteert op de verschillende kunstenaarsbenaderingen waardoor je inzicht krijgt welke tutorgroep het beste aansluit bij jouw eigen kwaliteiten. Je leert je eigen affiniteiten en mogelijkheden beter kennen en inzetten, en je maakt kennis met verschillende aspecten van de kunstwereld. Je maakt deel uit van een tutorgroep met een eigen plek of studioruimte. Je volgt lezingen, maakt studiereizen en kunt kiezen uit een veelzijdig aanbod van projecten, theorie en werkplaatscursussen.

Theorie

Na een inleidend programma in het eerste jaar bestaat het theorieprogramma jaarlijks uit acht keuzevakken. Door je te verdiepen in kunsttheorie en -geschiedenis, psychologie, sociologie, politicologie en filosofie, verruim je je denkwijzen en versterk je je kritische houding. De theorielessen dagen je uit je werk te onderzoeken en jezelf als kunstenaar in de wereld te ontdekken.

Projecten

In het tweede en derde jaar maak je elk semester een keuze uit vier projecten waarin je intensief met een externe kunstenaar werkt. Voor het uitnodigen van de kunstenaars kun jij je wensen uitspreken. Zo zijn er projecten geweest over biomateriaal, utopie, digitalisering, muziek, performance en natuur.

BINGO 2017 Fine Art (BEAR)

Excursies

Veel zien is noodzakelijk voor een kunstenaar. Daarom organiseren we diverse excursies, zowel met de hele afdeling (Venetië, Wenen, Kassel) als met de tutor-, theorie- en projectgroepen (bijvoorbeeld New York, Berlijn, Amsterdam).

Op dinsdag starten we vaak met een lezing over een actueel onderwerp door een kunstenaar, wetenschapper, tentoonstellingsmaker, galeriehouder, enzovoort.

Werkplaatsen

ArtEZ heeft veel gespecialiseerde werkplaatsen en labs. Je volgt in alle werkplaatsen cursussen waarin je leert werken met gereedschappen en materialen. Je maakt daarnaast veel gebruik van de werkplaatsen om te experimenteren en je eigen werk te vervaardigen. In de werkplaatsen kom je studenten van alle opleidingen tegen.

Uitwisseling

Als onderdeel van je studie ga je tijdens een propedeuse project samenwerken met studenten van andere opleidingen, zoals theater, muziek, dans en creative writing . Je kunt ook op exchange gaan naar een buitenlandse kunstopleiding, bijvoorbeeld Chelsea College of Art in Londen en de Konsthögskolan in Malmö, Zweden. ArtEZ heeft een groot actief netwerk met collega-instituten in het buitenland.


Mariel Smit  Fine Art (BEAR), student in atelier

Festivals en exposities

ArtEZ heeft een eigen expositieruimte waarin de verschillende tutorgroepen en studenten afwisselend hun werk en onderzoek presenteren. Zowel de projecten als de theorieblokken worden er afgesloten met een bruisend festival waarin studenten, docenten en gasten het werk en onderzoek bekijken en bespreken.

Afstuderen

Je studeert af op je eigen werk en onderzoek. Daarbij word je begeleid door je tutor, theoriedocent en andere kunstenaars en denkers. Alle studenten tonen hun eindwerk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Deze eindexamenexposities is een gezamenlijk project van de vierde jaars, onder begeleiding van een ervaren curator.
Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de studie Bachelor Fine Art Arnhem (BEAR) te gaan doen.


De kracht van Oost (Robbie Cornelissen en Dirk van Weelden (tekst)

Lezingen

Bijna elke week is er een lezing. Door één van de tutoren, docenten of kunstenaars die we speciaal hiervoor uitnodigen. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk, ook wanneer je (nog niet) bij ArtEZ studeert.

  • Een Interstellaire Toekomst door Lezing Angelo Vermeulen. Tijdens deze lezing ging Angelo Vermeulen dieper in op zijn hybride werk waarin hij kunst, wetenschap en cross-culturele samenwerking combineert. Hij besprak en illustreerde een aantal recente projecten, met speciale aandacht voor ruimtevaart en sciencefiction.

  Een interstellaire Toekomst 

  • One hour's walk door Miek Zwamborn 

  One hour's walk door Miek Zwamborn

  • Kunt u mij een sexfoto van uzelf sturen?SELFIES voor en na de digitalisering van fotografie, door tutor Korrie Besem.
  • Experimental Psychology door prof. Johan Wagemans.
  • De papieren handdruk door Alex de Vries
  • Ambachtelijkheid door Cornel Bierens
  • Mensbeeld door prof. Wil Roebroeks (archeologie Universiteit Leiden)
  Alle kunst in de wereld staat of valt bij die ziel (de poëzie, de geest), die het moeilijkst en meest ongrijpbaar van alles is en tegelijk het makkelijkst en meest nabij.
  CORNEL BIERENS, GASTDOCENT

Studiereizen

Veel zien is noodzakelijk voor een kunstenaar. Daarom organiseren we diverse excursies en studiereizen. Soms met de hele opleiding (Venetië, Wenen, Keulen) en soms met de tutor-, theorie- en projectgroepen (bijvoorbeeld New York, Brussel, Amsterdam). Werkweken vinden plaats op bijzondere locaties in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje. Een studiereis die gerelateerd is aan een werkveldervaring, kan ook dienen als stage. Kortere excursies krijg je vooral tijdens themaweken, bijvoorbeeld naar de Hortus Botanicus.

 •  Excursie Fine Art (BEAR) Documenta Kassel 2017

  Excursie Fine Art (BEAR) Berlijn 2017

   Ruhr treinnale the bearians 2016