Fine Art (BEAR)

Studie

'Als student van BEAR krijg je in het tweede jaar een eigen studio. Daar ging ik elke dag naar toe. Een aantal andere studenten deden dat ook. Je trok met elkaar op. Je was samen bezig en als je er genoeg van had, ging je een partijtje pingpongen. In mijn tutorgroep besprak ik mijn werk met zowel docenten als medestudenten uit verschillende jaren. De besprekingen en het enthousiasme van mijn medestudenten vond ik altijd stimulerend. De studenten in mijn tutorgroep zorgden zo'n beetje voor elkaar. Ouderejaars als Ide André namen me mee naar tentoonstellingen en performances in het land en op die manier maakte ik al snel kennis met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en studenten van andere kunstopleidingen.'

Willem de Haan
afgestudeerd in 2017

Studie

BEAR is een actieve gemeenschap waar studenten zelf veel organiseren, zoals socratische gesprekken, debatten, workshops, performances en lezingen door, voor en met studenten.

 

Mariel Smit Fine Art (BEAR) - ArtEZ Finals 2017

Tutorgroepen

Je begint je studie met een avontuurlijke propedeuse waarin je veel maakt en je oriënteert op de verschillende kunstenaarsbenaderingen waardoor je inzicht krijgt welke tutorgroep het beste aansluit bij jouw eigen kwaliteiten. Je leert je eigen affiniteiten en mogelijkheden beter kennen en inzetten, en je maakt kennis met verschillende aspecten van de kunstwereld. Je maakt deel uit van een tutorgroep met een eigen plek of studioruimte. Je volgt lezingen, maakt studiereizen en kunt kiezen uit een veelzijdig aanbod van projecten, theorie en werkplaatscursussen.

Theorie

Na een inleidend programma in het eerste jaar bestaat het theorieprogramma jaarlijks uit acht keuzevakken. Door je te verdiepen in kunsttheorie en -geschiedenis, psychologie, sociologie, politicologie en filosofie, verruim je je denkwijzen en versterk je je kritische houding. De theorielessen dagen je uit je werk te onderzoeken en jezelf als kunstenaar in de wereld te ontdekken.

Projecten

In het tweede en derde jaar maak je elk semester een keuze uit vier projecten waarin je intensief met een externe kunstenaar werkt. Voor het uitnodigen van de kunstenaars kun jij je wensen uitspreken. Zo zijn er projecten geweest over biomateriaal, utopie, digitalisering, muziek, performance en natuur.

BINGO 2017 Fine Art (BEAR)

Excursies

Veel zien is noodzakelijk voor een kunstenaar. Daarom organiseren we diverse excursies, zowel met de hele afdeling (Venetië, Wenen, Kassel) als met de tutor-, theorie- en projectgroepen (bijvoorbeeld New York, Berlijn, Amsterdam).

Op dinsdag starten we vaak met een lezing over een actueel onderwerp door een kunstenaar, wetenschapper, tentoonstellingsmaker, galeriehouder, enzovoort.

Werkplaatsen

ArtEZ heeft veel gespecialiseerde werkplaatsen en labs. Je volgt in alle werkplaatsen cursussen waarin je leert werken met gereedschappen en materialen. Je maakt daarnaast veel gebruik van de werkplaatsen om te experimenteren en je eigen werk te vervaardigen. In de werkplaatsen kom je studenten van alle opleidingen tegen.

Uitwisseling

Als onderdeel van je studie ga je tijdens een propedeuse project samenwerken met studenten van andere opleidingen, zoals theater, muziek, dans en creative writing . Je kunt ook op exchange gaan naar een buitenlandse kunstopleiding, bijvoorbeeld Chelsea College of Art in Londen en de Konsthögskolan in Malmö, Zweden. ArtEZ heeft een groot actief netwerk met collega-instituten in het buitenland.


Mariel Smit  Fine Art (BEAR), student in atelier

Festivals en exposities

ArtEZ heeft een eigen expositieruimte waarin de verschillende tutorgroepen en studenten afwisselend hun werk en onderzoek presenteren. Zowel de projecten als de theorieblokken worden er afgesloten met een bruisend festival waarin studenten, docenten en gasten het werk en onderzoek bekijken en bespreken.

Afstuderen

Je studeert af op je eigen werk en onderzoek. Daarbij word je begeleid door je tutor, theoriedocent en andere kunstenaars en denkers. Alle studenten tonen hun eindwerk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Deze eindexamenexposities is een gezamenlijk project van de vierde jaars, onder begeleiding van een ervaren curator.
Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de studie Bachelor Fine Art Arnhem (BEAR) te gaan doen.


De kracht van Oost (Robbie Cornelissen en Dirk van Weelden (tekst)