Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Milou van Dodewaard

Interieurarchitectuur
MilouvanDodewaard-header-fotograaf
Milou van Dodewaard

Aangename onrust in vervagende grenzen

Ik zie gaten, gevallen dakpannen, licht schijnend door kieren en door muren groeiende takken. Ik raak gedesoriënteerd en vind het aangenaam. Verlaten plekken brengen mij rust, ik kan mij overgeven aan het moment en mijn emoties laten voor wat ze zijn.
 
Hetzelfde gevoel van rust wil ik anderen geven. We voelen die rust vaak minder door de druk vanuit de samenleving, die wordt versterkt doordat het voelt alsof gebouwen al bepaald hebben hoe we ze moeten ervaren. Zo lijkt het alsof we ons in ziekenhuizen veilig moeten voelen en in de sauna ontspannen. Hierdoor worden onze eigen ervaringen en gevoelens afgeremd.

Scriptie

Dit heb ik verder onderzocht in mijn scriptie, wat precies houdt bij mij rust tegen en ervaren anderen dit ook? Maar ook de vraag over waarom en hoe verlaten panden ervoor zorgen dat ik mij fijn voel speelde een grote rol in dit onderzoek.
 
VR is in grote opkomst, dit ook in de wereld van architectuur. Daar waar we het nu veel gebruiken om een ontworpen gebouw in real time te ervaren, heb ik bij vorige projecten gemerkt dat het nog veel meer kan. We kunnen hiermee binnen één seconde geplaatst worden in een totaal andere wereld met ervaringen die soms surrealistisch aanvoelen. Maar wat als we deze onbekende wereld gaan samenvoegen met die ‘echte’ wereld waarin alles al vast lijkt te liggen?
 
Met behulp van VR en desoriëntatie zorg ik ervoor dat rust gestimuleerd wordt. Als we minder grip hebben op onze omgeving zullen we minder proberen grip op onze eigen emoties te krijgen. Je houdt voet aan de grond doordat de locaties van enkele fysieke elementen overeenkomen met locaties van virtuele objecten; de grens tussen de werelden vervaagt. De elementen zijn aanpasbaar en bestaan uit diverse materialen waardoor er meer flexibiliteit komt in de betekenis die iemand aan de omgeving geeft. In plaats van druk door standaarden in onze wereld gaat intuïtie de hoofdrol spelen in de ervaringen van ruimtes.

Ambitie

De methode die ik nu heb bedacht zou ik graag door willen ontwikkelen. Ik heb namelijk bij mijn ontwerp ook gekeken naar wat dit voor de mentale zorg zou kunnen betekenen, de uitkomst hiervan is dat er zeker potentie is voor mijn methode op dit vlak. Dit ook omdat mijn meubel inklapbaar is waardoor deze makkelijk te vervoeren is, deze kan dus zowel op locatie als thuis gebruikt worden. Ik zou mijn plan graag verder uitbreiden door deze te vermengen met nog meer aspecten (waaronder andere zintuigen) en wellicht door mijn doelgroep uit te bouwen naar een breder perspectief.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 22 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.