Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Comic Design
Menu Comic Design

Na je studie

Na je studie

Na de studie Comic Design ben je striptekenaar. Je bent dan een maker van artistieke producten, gespecialiseerd in het maken van beeldverhalen.

Titel en diploma

De meeste striptekenaars werken als zelfstandige. Afhankelijk van je eigen wensen, werk je in opdracht, aan eigen beeldverhalen, doe je illustratief of ontwerpwerk. Veel stripmakers hebben een hybride praktijk waarbij het maken van strips afgewisseld wordt met illustratieopdrachten, het verzorgen van cursussen of ander werk. Een klein percentage alumni komt terecht bij een ontwerpbureau of bij andere organisaties in de media- en entertainmentindustrie en de creatieve industrie. Er zijn daarnaast ook studenten die een vervolgstudie doen. Bijvoorbeeld een onderwijsbevoegdheid of een Masterstudie.

Specialismen voor stripmakers

Een ondernemende houding en doorzettingsvermogen bepalen in sterke mate het succes na de studie. De nieuwe toepassingen voor strips bieden kansen, bijvoorbeeld op het gebied van de journalistieke, documentaire en informatieve strip. De stripmaker beweegt zich doorgaans multidisciplinair in de beroepspraktijk. Naast strips vervaardigen zij, vaak in samenwerking met andere makers, illustraties, animaties en grafische producten. Stripmakers kunnen zich ook specialiseren op het gebied van scenarioschrijven, storyboarding en character design voor strips, (animatie)films en games.

Zelfstandig striptekenaar

De meeste alumni werken als zelfstandig stripmaker of starten met anderen een studio. Vaak wordt het opbouwen van een eigen beroepspraktijk gecombineerd met ander parttime werk. De verwachting is dat gaandeweg een niche in de markt gevonden wordt voor het eigen product. 

Werk van Emma Ringelberg

Doorstuderen

Eenmaal afgestudeerd kun je verder studeren aan een masteropleiding. Een master in een andere discipline is een waardevolle aanvulling op de competenties die tijdens de bachelor zijn ontwikkeld. Internationaal zijn er specifiek op het gebied van strip mogelijkheden, bijvoorbeeld in België bij LUCA/Brussel en in Frankrijk, Angoulême/Poitiers. De tweejarige studie Docent BKV op Maat kun je volgen voor een eerstegraads lesbevoegdheid in het reguliere onderwijs.

Niek van Ooijen 
Bob Op't Land
Melanie Kranenburg