Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI)

Het ArtEZ lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI) is een unieke plek waarop hoger onderwijs samenkomt met innovatief onderzoek naar muziekgebaseerde therapieën en interventies. Het lectoraat draagt bij aan het vergroten van de erkenning voor, en het begrip van, het brede en dynamische vakgebied van muziektherapie.

Muziektherapie en Onderzoek
Muziek activeert het brein.

Muziek is een van de weinige activiteiten die het hele brein activeert.

Unieke community

De waarde van de inzet van muziek in een therapeutische context wordt steeds breder erkend. ArtEZ loopt al ruim 20 jaar voorop in het vergaren van nieuwe kennis op het gebied van muziektherapie: het lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI) maakt deel uit van een unieke muziektherapie-community.

De ArtEZ bacheloropleiding Muziektherapie richt zich op het opleiden van professionele muziektherapeuten, die aan de slag gaan op verschillende terreinen binnen de gezondheidszorg: van verzorgingshuizen tot gemeenschapswerk. De Master of Music Therapy biedt professionals een plek om zich verder te ontwikkelen: studenten verdiepen er zowel hun muzikale als hun therapeutische competenties en hun onderzoeksvaardigheden. Voor beide onderwijsprogramma's ontwikkelt en genereert het lectoraat Muziektherapie de meeste actuele inzichten op het gebied van muziekgebaseerde therapeutische interventies.

Mens & machine

Mensen en machines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: we werken, leven en communiceren met elkaar. Machines spelen een grote rol in ons dagelijks leven. En toch - misschien juist daarom - blijft het cruciaal om ook aandacht te blijven besteden aan menselijke kernwaarden. Interventies en onderzoek worden al snel in de context van een digitale samenleving geplaatst, maar mens en machine vullen elkaar aan, leren samen. De één is niet superieur aan de ander.

Lector

We begrijpen nu hoe we technologie kunnen inzetten in de zorg. Wat is muziek en waarom is het uniek in het triggeren van onze emoties? Hoe kan het bijdragen aan neurale ontwikkeling?

"Muziek luisteren, spelen en improviseren zijn fundamenteel menselijke trekken", aldus lector Artur Jaschke. "Maar ook juist daarom zijn ze therapeutisch toepasbaar. Het is nu aan de wetenschap om deze karaktertrekken verder binnen de zorg en de medische wereld uit te bouwen én de link te leggen naar innovatie, technologie en ontwikkeling."

Meer informatie

Meer weten over het lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI)? Lees verder op de website