CoE: Futuremakers in Fashion & Design

Ontwerp, onderzoek en innovatie staan centraal in het Centre of Expertise (CoE): Future Makers in Fashion & Design.

Wearable Solar Dress. Ontwerp: Pauline van Dongen (oud-student ArtEZ Fashion Design)
Wearable Solar Dress. Ontwerp: Pauline van Dongen (oud-student ArtEZ Fashion Design)

Wat doet het Centre of Expertise?

Het Centre of Expertise: Future Makers in Fashion & Design heeft als doel om nieuwe, duurzame materialen en maakprocessen te ontwikkelen en toe te passen in Fashion en Design. Dit levert spraakmakende projecten op zoals het ontwerpen van jeans uit gerecycled materiaal of het project Crafting Wearables.

Lucie Huiskens is programmaleider van Future Makers. Bekijk ook de website: futuremakers.artez.nl

Samenwerking

Om haar doelstellingen te realiseren heeft het CoE de krachten gebundeld van het Modelectoraat, het lectoraat Product & Material Design en het Art Business Centre van ArtEZ. Samen zoeken zij de samenwerking met het bedrijfsleven.

Samenwerking binnen de Creatieve Industrie levert spraakmakende projecten op zoals:

  • het ontwerpen van jeans uit gerecycled materiaal:  een samenwerkingsverband van Duitse en Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven.
  • het onderzoeksproject ‘Crafting Wearables’: ArtEZ, de Radboud Universiteit en TU/Eindhoven gaan met bedrijven als Philips, Xsense en het Textielmuseum op zoek naar ‘slimme materialen’.
  • het project ‘Virtuele Verwachting Fysieke Beleving’: over de toekomst van de retail met onder meer Saxion, de Hogeschool Utrecht, Piet Zoomers en Nedap.

Bundeling van krachten in het Centre of Expertise betekent ook een verdere versteviging van een netwerk in de Creatieve Industrie dat sinds 2012 is opgebouwd. Zo trekt binnen de topsector Creatieve Industrie, het Modelectoraat al drie jaar de agenda van CLICKNL/NextFashion en werkt zij nauw samen met andere kennisinstellingen en bedrijven aan onderzoek en innovatie. Internationaal bekende ArtEZ alumni als Iris van Herpen en Pauline van Dongen illustreren met hun werk de grote waarde daarvan. 

Het Centre of Expertise: Future Makers in Fashion & Design is tot stand gekomen met steun van de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de Stichting Innovatie Alliantie.

 

CoE Future Makers Yearevent 2017 - Research objectives from Future Makers on Vimeo.