Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Marieke van Schaik

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Marieke van Schaik
Marieke van Schaik

Stage 

ITA, ITA Academy, educatiestagiaire, Amsterdam   

DEGASTEN, BREKEN3, educatiestagiaire, Amsterdam   

OBS IJplein, onderwijs, dramadocent, Amsterdam  

KASKO (kameroperahuis), Storm in mijn Hoofd, educatiemaker, Zwolle 

 

Visie, ambitie, inspiratie 

 

Raken van mensen 

Kunst is denk ik een goede oefening voor veel mensen om beter naar zichzelf en de ander te leren luisteren: lekker eenzijdige communicatie, reageren mag - maar moet niet. Theater is er niet om mensen te leren acteren, het is gemaakt om mensen te verbinden en inzichten mee te geven. Je eigen perspectief verbreden kan niet: daar heb je andere mensen voor nodig die anders naar de wereld kijken dan jij.  

Na mijn afstuderen aan ArtEZ begin ik aan de Master International Dramaturgy aan de UvA. Als ik nu naar de toekomst kijk, wil ik het liefst een combinatie tussen dramaturg en filosoof worden, gericht op het bereiken en raken van mensen.  
Ik word het liefst geïnspireerd door het werk van filosofen, of andersoortige speculatie. De waarheid, wat dat ook mag zijn, vind ik eigenlijk niet zo interessant. Wat is er leuk aan iets onderzoeken, waar geen rek meer in zit? 

USELESS MOUTHS is een voorstelling over de 'nutteloze generatie', de jongeren die de wereld aan hun voeten hebben liggen, maar koudwatervrees krijgen bij het pootjebaden. De persoonlijke verhalen van drie jonge mensen tussen de 18 en 26 vormen de basis voor het onderzoek en de montagevoorstelling.  

In mijn afstudeeronderzoek ging ik opzoek naar de betekenis van engagement in het theater van vandaag. Meer dan dat naar de overlapping tussen het geëngageerde theater, dat ik steeds meer voorbij zie komen en het aanwezige individualisme in onze maatschappij en bijbehorende mindset.
 

Neem je vak serieus, jezelf een stuk minder. - Sara Kroos

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 juli 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.