Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Iemke Elzenga
Iemke Elzenga

Stage 

Het Nationale Theater, educatie stage, educatief begeleider, Den Haag 

Université Libre de Bruxelles, exchange project, theaterdocent- en begeleider, Brussel 

CBS De Ark, onderwijs stage, theaterdocent, Zwolle  

Garage TDI, afstudeerstage, theaterdocent, Assen 

Visie, ambitie, inspiratie 

 

Theater in mij: ontdekken, onderzoeken, en terug naar de kern 

Theater moet mensen verder helpen. Het moment waarop theater een persoonlijke ontwikkeling teweegbrengt krijgt het echt betekenis. Dat is de kracht van theater. Het is mijn ambitie om verder te gaan binnen het docentschap. Dat is waar mijn drijfveer ligt en waar ik mijn blijdschap uit haal. Om kinderen iets bij te leren, ze verder te helpen en te begeleiden. Dat is wat bij mij past. 

Uit de verhalen van mensen om me heen haal ik inspiratie en dan vooral uit kinderen en jongeren. Die kinderlijke, impulsieve creativiteit en kleurrijkheid. Die prikkelt iets in mij. Ik zie er de kleine, hupsende, spelende Iemke in terug. Van die kinderen bij wie je een hele fantasiewereld achter de ogen ziet, vol avontuur, verhaal, een beetje kattenkwaad en zo ontzettend veel kleuren. Kleur waarmee ze alles kunnen zijn, maken, worden, al is het maar voor een moment. Het is precies die kleurrijkheid in jonge mensen die ik wil helpen ontwikkelen en vormen 

Theater moet, in mijn ogen, über persoonlijk zijn. Het neerzetten van een verhaal wat ontzettend dicht bij een speler ligt op zo'n manier dat het publiek vanuit alle hoeken raakt vergt een vaardigheid die ik sinds het begin van mijn opleiding actief probeer te ontwikkelen. Het opzoeken van die grens intrigeert mij enorm, en het is een onderzoek wat keer op keer terugkomt in mijn werk.  

Ik schrijf een scriptie over theatrale- en andere creatieve werkvormen binnen het basisonderwijs. Hierin onderzoek ik welke creatieve werkvormen het beste passen bij de verschillende leeftijden die komen kijken op een basisschool en creëer hierin een passende lesopzet voor elk leerjaar.  

 
Mijn voorstelling zal na de zomer plaatsvinden. Het plan is om de lijn van mijn stage bij Garage TDI door te trekken en daar samen met mijn spelers een voorstelling te bouwen vanuit de kracht van geluid binnen theater. Hierin staat het creëren en gebruiken van soundscapes centraal. 

 

 

Kluere zijn mooi 

 of hartstike mooi 

 die dinge waar je mee kan klure 

 dat zijn klure  - Iemke (6) 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 10 juli 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.