Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Ester Ymkje van Steenis portret showcase
Esther van Steenis

Foto: Isabel Sánchez Olid

Philosophy of the World

Met mijn collectief Blond & Cynisch maakte ik dit jaar onze eerste voorstelling Philosophy of the World. Een voorstelling over geschiedschrijving en een eerste stap in onze zoektocht naar een intersectioneel feministische theatrale taal. Vooraf aan het repetitieproces schreven we de tekst zelf, geïnspireerd vanuit een groot scala aan muziek, teksten en beeldende kunst. We wilden niet teruggrijpen op iets wat al bestond en maakten zo iets wat helemaal vanuit onze eigen filosofie kwam.  Ook liep ik stage in een jongerenvoorstelling over depressie, die volgend jaar nog zal spelen op scholen door het land.

In mijn werk leg ik graag verbinding; tussen en met mensen, maar ook met geschiedenis of maatschappelijke onderwerpen. Of tussen fictie en realiteit. Ik denk dat die elkaar ontzettend kunnen beïnvloeden en dat theater bij uitstek een manier is om de wereld te begrijpen. Mijn scriptie ging over maatschappelijk theater en hoe dat versterkt kan worden vanuit de verbinding met het publiek. Ik zou dat de komende jaren graag in de praktijk onderzoeken. 

Spelen gaat daar voor mij ook over. Je verbinden met de inhoud van wat je speelt, met je eigen instrument, met je medespelers en met je publiek. Als ik die verbindingen kan maken, zonder een machtsverhoudingen over welke het belangrijkst is; gebeuren er in het theater dingen die al het andere ontstijgen.

Volgens mij is alles, en al helemaal theater, altijd politiek. Maar ik kom er ook steeds meer achter dat politiek niet alles is.

Foto: Bart Grietens

Zijn of niet zijn, dat is de kwestie. Wat voor kwestie, antwoord, mijn beste! Een politieke kwestie. - Kinderen van onze tijd, Wisława Szymborska

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 28 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.