Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Myrte Yedema

Animation Design
Bachelor
AN_MyrteYedema01Bannerfoto
Myrte Ydema

Good Morning

A woman is trying to overcome the loss of her partner through the relationship with their household robot.

Discovering the differences between humans and machines and how they react towards loneliness, love and grief.

Set in the nearby future, Good morning is a mixture of futuristic elements with classic 50’s jazz and uses music as it’s storyteller

 

 

Robots

Filosofie

Kunst

We kunnen terug kijken op het verleden en de nabije toekomst voor onszelf inplannen, maar de grip op de verre toekomst is buiten ons bereik.

 

Hoe gaat de wereld er over 50 jaar uitzien, of over 100 jaar?

 

In mijn essay ga ik opzoek naar hoe we ons kunnen voorbereiden op een digitale, technologische toekomst waar robots een grote rol kunnen gaan spelen in ons dagelijks leven. We weten namelijk nog niet welke rol dit gaat zijn en wat dat met de mens kan doen.

Het gaat niet om het afwijzen of goed praten van nieuwe technologie, maar naar het kijken van ‘hoe we het willen.’ Nee zeggen tegen de komst van robots is onmogelijk, maar bij het bespreken van ‘hoe’ we de robots willen verwelkomen ontstaat er een gesprek.

Doormiddel van kunst en filosofie kunnen we onszelf op een andere manier aan het denken zetten, een toekomstidee visualiseren en er dan samen over praten.

Ik geloof dat kunst dit met alles kan doen.

Een nieuw beeld scheppen en ons op nieuwe inzichten laten komen. Zonder het echt zelf mee te maken, kunnen we toch met een kunstwerk meevoelen. We verplaatsen ons binnen het verhaal en we denken na over wat we zien. De emoties die we voelen kunnen we dan met elkaar delen, hoe heb jij het geïnterpreteerd? Hoe voelde jij je?

 

Het laatste jaar van de academie, je neemt alles mee wat je de afgelopen jaren geleerd hebt en vermengt dit samen in een project vol met ontdekking, vrijheid en creatieve uitdaging. Vooral veel uitdaging.

via GIPHY

Ik ben altijd opzoek naar de mogelijkheden binnen animatie als vertellend medium. Het verhaal is de basis, hoe het verteld wilt worden vindt je in het schets proces. Je kijkt naar kleur, vorm, geluid en sfeer en zo puzzel je samen het beeld. Uit eerder gemaakt werk en weer terug te zien inGood morning is hoe ik van muziek een personage maak, het verteld net zoveel als mijn karakters doen. Ik maak gebruik van weinig kleur zodat wanneer je het wel ziet het de aandacht pakt en ook een vertelvorm wordt. Terugkijkend op mijn proces had ik iets heel anders voorgesteld bij wat mijn eindfilm zou zijn, maar het verhaal kiest hoe het verteld wilt worden en ik laat mij leiden.

 

Mijn grootste inspiratie in animatie is de serie over the Garden Wall. 10 minuten per episode en elke episode duurt ook maar 10 minuten en toch verteld het zo veel. De kracht van Over the Garden Wall zit in zijn onderliggende verhaallijnen, de niet zichtbare diepgang. Zo probeer ik ook mijn verhalen in lagen te vertellen. Wat je ziet is niet alles. Het aller mooiste van Over the Garden wall is hoe het de kijker uitnodigt om zelf keuzes te maken, om eigen interpretaties te zien in het verhaal. Hoe ik de serie beleefd heb is anders dan hoe anderen het gezien hebben. Zo kunnen we in gesprek over de serie weer nieuwe dingen ervan leren en ontdekken. Het laat je nadenken, het prikkelt je eigen vermogen om te creëren. Ik hoop ooit een film te kunnen maken die dit bij anderen op kan roepen.

 

Ik weet van mezelf dat ik erg perfectionistisch ben en ik ben mezelf ook veel tegen gekomen in het proces. Wanneer moet je tegen jezelf zeggen dat je moet stoppen, dat een shot klaar is, dat je wel eindeloos bezig kan gaan met schetsen maar je uiteindelijk ook verder moet? Dit was zeker lastig voor mij, maar ook een belangrijke reflectie, iets waar ik aan moet en wil werken. Zekerheid vinden in je werk is belangrijk.

 

Afstuderen is best eng. Voor het eerst in m’n leven weet ik niet waar ik volgend jaar sta. Maar daartegenover, hoe kan je met zoveel nieuwe uitdagingen, kansen en mogelijkheden niet enthousiast worden? Mijn eindfilm is niet mijn punt, maar mijn begin.

via GIPHY

Met mijn film probeer ik een voorbeeld te geven van een mogelijk toekomstbeeld. Een beeld waar robots een plaats hebben gevonden in ons huishouden en zelfs onze gezinssituatie. Ze kunnen onze butler zijn, ons assistent voor bij het werk of een lopende agenda zijn: Wat ze ook voor functie krijgen mensen gaan zich op een manier aan de robot binden.

Mijn film geeft een voorbeeld van een heel normaal menselijk iets, een dierbare verliezen. Maar dat normale concept wordt meteen heel anders wanneer er een robot bij komt. Want wat gebeurd er als waar eerst twee mensen en een robot samen leefden er nu nog maar één persoon is. Hoe voelt het om samen te leven met een machine die het gevoel van rouw niet met je kan delen, die wellicht het verschil niet eens erkent en zich direct kan aanpassen? Wat doet dat met je verlies, je eigen stappen van rouw? Welke relatie blijft er over tussen jezelf en de robot?

Waar ik in veel films de robot als hoofdpersonage zag richt ik mij terug op de mens. Het mens zijn en voelen.

via GIPHY

 

 

Mijn grootste ambitie is dat ik met de grond die ArtEZ mij gegeven heeft en de ontdekkingen die ik gemaakt heb in de afgelopen 4 jaar ik mezelf kan blijven sturen naar een plekje in de kunstwereld. Ik wil animatie blijven gebruiken als medium om mensen aan het denken te zetten door met hun gevoel te luisteren en zo op nieuwe inzichten te komen.

Animatie is als een complexe vorm met vele wegen en uiteindes. Ik heb op de academie mijn eerste stappen kunnen zetten, maar ik weet nog niet welke weg ik verder zal volgen. Door mij meer te verdiepen in bepaalde specialisaties binnen animatie wil ik zo vinden waar nu echt mijn kracht en passie ligt.

Al weet ik wel dat ik graag het contact met anderen meer wil opzoeken. Het is vernieuwend en uitdagend om helemaal alleen een film te maken, maar ik miste de kracht die samenwerking mij geeft. Samen brainstormen over ideeën en samen de beste krachten bundelen om bij het beste eindresultaat te komen, dat geeft mij de grootste motivatie.

Je bent nooit uitgeleerd. Ik ga m’n blik verbreden en m’n technieken verder ontwikkelen. Mijn handen zullen altijd jeuken om te maken en te blijven ontdekken.

Het volgende grote animatieproject staat al gepland en gaat met een fantastische team zijn.

 

Myrte Yedema AN - Vlog from Myrte Yedema on Vimeo.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.