Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Janice Rijnders

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Titel werk: Oma’s Kast
Janice Rijnders

Oma’s kast staat vol met ouderwetse vaasjes van koper, kleine glazen schoteltjes, en andere prulletjes. Maar één item is echt speciaal. Liefde op het eerste gezicht, een plastic fles. Niet zomaar een plastic fles, maar een plastic fles in de vorm van Maria. Direct was er een twinkeling bij de gedachte om dit in porselein te maken. Het herkenbare en iconische beeld maakt ons blij.

Een twinkeling, een twinkeling in onze ogen als we praten over porselein. Iconische herkenbare vormen. Opvallende kleuren en soms een glanzende laag of een gouden detail. Het gevoel van hebberigheid dat het oproept.

Het proces, het lange wachten, het geduld, de concentratie. Het gevoel van een volle oven, alle producten dicht tegen elkaar. Hoe makkelijk, kleurrijk en veel het ook lijkt, ieder product heeft zijn eigen verhaal en is vele malen, minstens vijftien keer, door onze handen gegaan.

Het spel tussen massaproductie, ambacht en uniciteit wekt onze interesse. We werken met producten die weinig waarde hebben. Producten die staan te verstoffen in een kast. Plastic verpakkingen die anders weg gegooid worden. Al die dingen kunnen als mal dienen, om door ons omgetoverd te worden tot een product dat voor eeuwig bestaat.

Je ziet er zo veel maar er trekt er altijd een als eerst je aandacht. Dat is wat wij willen, heel even jouw aandacht vasthouden, je het gevoel geven dat je niet kunt kiezen. Onze hebberigheid is nu ook jouw hebberigheid. Maar hoe lang duurt het tot weer iets anders je favoriet is?

Koopjes, SALE, Nu of Nooit! Het gevoel dat je iets nu moet kopen, want anders krijg je spijt. Spijt krijg je, omdat je kocht. Dit is stom, dit zijn wij. Ons laten meeslepen door de consumptiemaatschappij.

 

Dit is een samenwerking van Janice Rijnders en Jessica de Kat. 

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 3 november 2020

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.