Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Eva de Heer

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Titel werk: Dicht op de huid
Eva de Heer

Wat ik me afvraag

Hoe lang blijft iemand kijken naar een voet die gestreeld wordt? Of naar een gezicht dat steeds op verschillende manieren op de grond wordt gedrukt? Willen we hier naar kijken? Waarom? Of waarom niet?

Mijn video’s gaan over ongemak. Iedereen kent het, iedereen ervaart het, we kunnen er niet om heen. Niets menselijkers dan ongemak, en toch hebben we het er nauwelijks over. Het hart kan er sneller van gaan kloppen, het kan een warm of kriebelig gevoel geven. Er kan een blos op de wangen ontstaan. De ogen dwalen af, of worden afgewend. Iedereen herkent het, maar wat nu precies voor ongemak zorgt is voor iedereen weer anders. Sommige mensen zoeken graag de grens op, houden van de spanning en het spel van ongemak. Anderen blijven er liever zo ver mogelijk uit de buurt.

Mijn video’s gaan over het lichaam. Of over een lichaam, of mijn lichaam, of ieders lichaam. Dat doet er eigenlijk niet toe. In elke video is dat lichaam te zien, een close up, een heup, een arm, een gezicht. Het lichaam beweegt, of juist niet. Het voert handelingen uit en vormt zich. Het lichaam is wel gekleed. Het ongemak zit niet in de ongevraagde aanblik op naakt. Hoe lang kan je blijven kijken? Dat is wat ik me afvraag.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 3 november 2020

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.