Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Miléna Keizer

Interieurarchitectuur
Bachelor
Miléna Keizer
Miléna Keizer

Mens en keuken verbinden 

Tegenwoordig zijn de meeste keukens ontworpen vanuit een praktisch opzicht, voor gemakkelijke installatie en gestandaardiseerde massaproductie. In plaats daarvan ontwerp ik juist voor de mens en niet voor de fabriek. Het belangrijkste doel van het ontwerp is om gebruiker en keuken met elkaar te verbinden. Elk keukenelement heeft zijn eigen verhaal, vorm, temperament, gebruik en ervaring. Op deze manier verbind ik mens en keuken, door het daadwerkelijk iets menselijks te geven. 

Visie

De dialoog die zich afspeelt tussen functie, vorm en de menselijke ervaring fascineert mij en dit is de hoofdzaak van mijn ontwerpproces. Dit komt ook terug in mijn keukenelementen.  
Ten eerste concentreert mijn ontwerp zich, vanuit praktisch oogpunt, op het dagelijkse gebruik van de keuken; de verbinding tussen alle keukenelementen en dat het ontwerp ergonomisch gevormd is naar het menselijk lichaam. Ten tweede richt ik me op de visuele ervaring van de gebruiker. Dit komt tot uiting in de manier waarop vormen worden verbonden met het menselijk lichaam/karakter, door het gebruik van sculpturale vormen. Ten slotte richt ik mij op hoe de keukencomponenten worden gekoppeld aan een menselijke ervaring die herkenning oproept, wat gekoppeld is aan het associatieve vermogen van de mens. 
Voor het afgieten van de pan is er, naar de vorm van de pan, een kuip gevormd. Dit biedt ondersteuning bij het afgieten, wat het praktische aspect van het ontwerp illustreert. De manier waarop het water langs de ronde vormen stroomt, richt zich op de menselijke visuele ervaring en de herkenning van hoe water langs de stenen in een rivier stroomt. 
Om een beeld te geven van mijn werk, wil ik een andere opdracht van mezelf als voorbeeld noemen. Dit is een collectie die ik heb ontworpen bestaande uit: kwasten, sponzen, een schaar en mes genaamd Creative Cutlery Collection. De collectie bestaat uit voorwerpen, die gebruikt kunnen worden voor schilderen en het maken van collages. De producten zijn zeer geschikt voor mixed media. Wat zo fascinerend is aan dit ontwerpproces, is dat er nieuwe gebruiksmogelijkheden ontstaan. Doordat de voorwerpen vanuit vormstudies zijn ontworpen en niet vanuit puur de meest praktische oplossing, zijn er nieuwe functies ontstaan voor kwasten, sponzen en tools zoals een schaar en snijmes.  De ervaring van de mens en hoe het product in de hand ligt staat centraal. Elk voorwerpje heeft z’n eigen verhaal en roept diverse associaties op. 

Doel

Voor mij is het belangrijk dat ontwerpers zich blijven afvragen waar ze daadwerkelijk voor ontwerpen. Ik wil voorkomen dat we ons puur door productieprocessen laten leiden en de gebruiker op de tweede plaats zetten. 

IN_M_Keizer_02
Miléna Keizer

 

IN_M_Keizer_03
Miléna Keizer

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.