Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Maartje van Dokkum

Graphic Design
Bachelor
Revery Maartej
Maartje van Dokkum

Eindwerk

 

GD_Maartje-van-Dokkum_Revery_01

Revery

Al het leven is waardevol. Gebaseerd op de filosofie en ethiek van Albert Schweitzer heb ik het zelfvoorzienende retraite Revery ontworpen. Middenin de natuur kun je hier terecht voor bezinning, verstilling, inspiratie, connectie en ontwikkeling. Je leert er niet alleen verantwoorde en liefdevolle keuzes voor jezelf te maken, maar ook voor de rest van de wereld.

Voor de huisstijl van Revery heb ik gekozen voor een identiteit die niet alleen tot uiting komt in de visuele identiteit, maar ook doorgevoerd kan worden naar het ruimtelijk ontwerp, zodat alles één geheel is. Uiteraard zijn alle uitingen milieuvriendelijk en verantwoord.

 

Scriptie

Te Koop: Nieuwe ethiek

In mijn scriptie onderzocht ik de filosofie en de achtergrond van de consumptiemaatschappij, de link met grafisch ontwerp en de zoektocht naar een nieuwe ethiek. We kunnen niet doorgaan met consumeren zoals we nu doen, kijkend naar de gevolgen op o.a. sociaal en ecologisch gebied. Om de crisis die de consumptiemaatschappij heeft veroorzaakt op te lossen, moet er een nieuw, alom gedragen ethiek komen. Een filosoof die naar mijn mening naadloos aansluit op de roep naar een nieuw moreel kompas, is de Frans-Duitse filosoof Albert Schweitzer (1875-1965), die voor zijn werk Ethiek voor de eerbied van het leven zelfs de Nobelprijs van de Vrede kreeg. Deze tekst biedt handvatten voor het vormen van een nieuwe ethiek, die al het leven op de wereld respecteert, behoudt en beschermt. Deze tekst is niet alleen van belang voor grafisch ontwerpers, maar ook voor consumenten. Aan de hand van mijn scriptie heb ik voor mijn eindexamen (en later, voor mijn toekomst) een businessplan geschreven voor een zelfvoorzienende retraite, waar kennis gemaakt kan worden met de ethiek voor de eerbied van het leven.

GD_MvanDokkum_Iconen_0

Visie

Volgens Schweitzer schoten alle voorgaande ethieken te kort, omdat die alleen maar te maken hadden met de verhouding van mens tot mens, en daarom onvolledig zijn. De ethiek negeerde hierbij de natuur volkomen. Het feit dat de mens zich realiseert dat de wil tot leven zich niet tot zijn eigen menselijke existentie beperkt, maar universeel is en zich in talloze manifestaties openbaart, zoals ook in dieren en planten, laat de mens verplichten tot ethiek. Het ene leven kan niet zonder het ander. De ethiek van de eerbied van het leven roept op om al het leven te behouden, te helpen en te beschermen, en het niet te dwarsbomen, te remmen of te vernietigen. Dit zorgt voor een gezonde en goede balans, voor zowel de mens als de natuur.

Met deze visie (eerbied voor jezelf en eerbied voor al het leven) heb ik een zelfvoorzienende retraite vormgegeven in de natuur, waar gasten voor korte of langere periode kunnen blijven. Er worden workshops en programma’s gegeven op bijvoorbeeld het gebied van ethiek van de eerbied voor het leven, kunst en natuur. Tevens wil ik transparantie geven in de complexiteit van het voedingsproces, door eigen groente te verbouwen en gasten hiermee ook aan de slag te laten gaan. Zo creëren we een permacultuur die voor toename in biodiversiteit zorgt. Een stuk ‘back to basis’, weg van de hectiek van de prestatie- en consumptiemaatschappij. Deze retraite wil ik later aangaan met andere wereldverbeteraars, zoals kunstenaars en coaches.

Ook in het maken van de huisstijl komt de ethiek voor al het leven terug. Zo heb ik gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals papier gemaakt van Nederlands Olifantsgras of groeipapier dat zaden voor de groente- of bloementuin bevat. Naast drukwerk en een website heb ik de identiteit doorgetrokken naar het ruimtelijk ontwerp en heb ik verscheidende ecologische gastverblijven ontworpen.

GD_MvanDokkum_Huisje_2_water_0200

 

Doel

De enorme crisis waarmee wij vandaag geconfronteerd worden (om maar als voorbeelden te noemen; de militaire crisis, ecologische crisis, grondstoffen- en energiecrisis, de sociale crisis, de economische crisis en de culturele crisis) roepen om een nieuw kompas. Om de crisis op te lossen, moet er een nieuw, alom gedragen ethiek komen om het Antropoceen te kenteren. De retraiteplek die ik wil opstarten zal niet alleen een plek zijn om weer op adem te komen, voor bezinning en verstilling, maar ook voor ontwikkeling, met de visie om een nieuwe ethiek in de praktijk toe te passen en gasten hiermee kennis te laten maken. De retraite wil deze ethiek, dat al het leven op de wereld respecteert, behoudt en beschermt, uitdragen en leren hoe ‘het ook mogelijk is’.

GD_MvanDokkum_Devicemock-up_revery_0100

Ambitie

Het is mijn grote wens om later daadwerkelijk deze retraite op te starten, om zo de wereld weer een stukje mooier te  maken. Ik hoop je later met open armen bij Revery te kunnen verwelkomen!

GD_MvanDokkum_reverywall

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.