Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Martijn Knoester

Graphic Design
Bachelor
GD_MKnoester_portret
Martijn Knoester

Eindwerk

Cre-eet, eten op maat 

GD_MKnoester01_website

Cre-eet is een app die op zichzelf wonende jongvolwassenen helpt op maat te koken.
Dit project is tot stand gekomen vanuit het belang om minder voedsel te verspillen.
Deze verspilling is een groot probleem gezien het feit dat 5/9 van ons voedsel wordt weggegooid of verkeerd wordt ingezet. Jongvolwassenen die alleen wonen staan bij dit probleem automatisch 1-0 achter, omdat er maar weinig voedsel is dat bestemd is voor één persoon. De app biedt een oplossing voor studenten en starters om milieubewust om te gaan met voedsel en toch lekker en snel te koken. Want voedselverspilling is een probleem dat niet zou hoeven bestaan in 2020.

Scriptie

No more waste

We leven in een consumptiemaatschappij waarin wij als consumenten constant bezig zijn met het aanschaffen van nieuwe spullen. Uit onderzoek is gebleken dat de pijn die we ervaren als we iets kopen, dezelfde associatie in de hersenen geeft als verlies. Winkels als Action en Primark spelen hierop in door producten zo goedkoop mogelijk te verkopen, waardoor het onder deze pijngrens blijft. Daarbij zijn ook de nadelen van globalisme steeds duidelijker in de wereld te zien. Door onze overconsumptie creëren we een enorme vuilnisbelt die de aarde vervuilt. Hierdoor wordt onze kwaliteit van leven beperkt en klimaatvervuiling gestimuleerd. No more waste is een onderzoek dat je meeneemt in de wereld van vervuiling en wat de mogelijke alternatieven zijn om dit tegen te gaan. Hierbij wordt gekeken wat grafisch ontwerpen kan betekenen voor een wereld zonder afval en zonder verspilling van onze materialen in het heden en de toekomst.

GD_MKnoester02_website

 

Visie

Ik kan niet over dit project beginnen zonder de context van de huidige crisis te benoemen. De pandemie heeft veel veranderd in mijn plannen voor het eindexamen. Aanvankelijk wilde ik mij meer richten op de waarde die materialen hebben die we bestempelen als afval.

Toen corona in maart een feit was in Europa en Nederland, veranderde het dagelijks leven snel. Opeens mocht niemand meer bij elkaar in de buurt komen en was binnenblijven de norm. Angst sloeg toe en supermarkten raakten leeg terwijl er logistiek gezien nog genoeg op voorraad was voor iedereen. Lokale ondernemers raakten in de problemen en veel voedsel kon niet worden verkocht. Oplossingen werden ontdekt in de vorm van bestelboxen op lokaal niveau. Dit inspireerde mij om mijn project bij te stellen en het te houden over voedselverspilling. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we, ook na corona, meer moeten gaan kijken naar lokale manieren van handelen wat betreft ons voedselgebruik.

Voedselverspilling is een groot probleem dat in elke tak van de logistiek plaatsvind. Ik besloot me uiteindelijk te richten op alleenwonende consumenten die jongvolwassen zijn. Dit is een groeiende groep in Nederland waarvoor weinig producten in de supermarkt in aanmerking komen. Hierdoor is koken op maat lastig en vergeet je bijvoorbeeld soms dat je nog een halve courgette in de ijskast hebt liggen. Dit probleem wilde ik tackelen.

Een inspiratiebron voor mij was Zero Waste. Een zoekterm waarop je veel projecten en vlogs kan vinden die inspireren om op een andere manier te denken over verspilling. Projecten van ontwerpers die mij inspireren, zijn het boek Pig 05049 van Christien Meindertsma en de website Useless van studio Nice and Serious. Mijn stage bij the Beach in Amsterdam kan ik ook niet ongenoemd laten en heeft mij veel meegegeven over social design en sustainism.

Daarbij wil ik ook mijn dank uiten aan het bedrijf Paperfoam, dat met mij in gesprek is gegaan over de vernieuwende verpakkingen die zij maken.

Cre-eet, de app die ik ontworpen heb, is vandaag de dag hard nodig. De app onderscheid zich voornamelijk door de manier waarop het voedselverspilling op een persoonlijke manier aan de kaak stelt. Het geeft jongvolwassenen een handvat om voedselverspilling tegen te gaan en toch plezier te houden in het koken. Het is belangrijk dat de urgentie duidelijk is, maar dit niet lijdt onder het vermaak dat koken ons kan geven. Dit heb ik in de vormgeving versterkt door gesneden voedsel terug te laten komen in de huisstijl. Dit heb ik op een frisse manier weergeven. Door de vormgeving en het concept voelen jongeren zich op deze manier aangetrokken tot de app en onderscheid het ontwerp zich van bestaande kookapps.

GD_MKnoester03_website

Doel

Ik wil mensen graag inspireren om te ontdekken wat ze kunnen doen om minder voedsel te verspillen. Hoewel mijn app zich richt op een specifieke doelgroep, wil ik in mijn ambities niemand uitsluiten. Ik denk dat we allemaal wat van Cre-eet kunnen leren. Zo kan iedereen geïnspireerd worden om op maat te gaan eten. Of je nou jong of oud bent, alleen woont of met een gezin van tien, iedereen kan wat betekenen in het grote probleem van voedselverspilling. Daarbij wil ik ook vormgevers en ontwerpers inspireren, zoals ook ik ben geïnspireerd, om dit belangrijke probleem aan te kaarten. Want ook al maken we individueel kleine stappen, we kunnen samen het verschil maken.

GD_MKnoester04_website

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.