Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ilse Bloemendal

Graphic Design
Bachelor
GD_IBloemendal_portret
Ilse Bloemendal

Eindwerk

GD_IBloemendal_web1

De heersende fast fashion spreekt voor zich; de kledingindustrie is gefocust op snelheid en geld. De consument wordt te weinig geconfronteerd met deze stand van zaken en de consequenties die deze gehaaste wereld met zich meebrengt. Net zoals dat melk niet rechtstreeks uit de fabriek komt, ondergaat ook elk kledingstuk een reis voordat het bij de consument thuis belandt. Elk kledingstuk heeft zijn eigen verhaal. Dit laatstgenoemde staat centraal tijdens Stof tot Nadenken: Wat is het verhaal achter een kledingstuk? 

GD_IBloemendal_web2

Scriptie

Mijn scriptie heet MADE BY en gaat over hoe de grafisch ontwerper kan bijdragen aan het bieden van inzicht in de oorsprong en productie van kleding. Deze vraag ontstond door de tijd waarin ik stage liep bij grafisch ontwerper Beau Bertens. We werkten samen aan een project dat ging over kleding. Door deze stage en het lezen van Dissolving the Ego of Fashion: Engaging with Human Matters, The Communist Manifesto van Marx en het magazine Press & Fold, kreeg ik een beter beeld van hoe mens en product tegenover elkaar staan en stonden.

In MADE BY schrijf ik over hoe een waslabel, meer en meer verantwoordelijkheid kan dragen over zaken als de oorsprong en productie van kleding. Deze bevinding vormde het beginpunt van mijn afstudeerproject; Stof tot Nadenken.

GD_IBloemendal_web6

Visie

Bij het creëren van mijn afstudeerproject was Amsterdam Warehouse een grote inspiratiebron voor mij. Dit is een collectief, afkomstig uit Amsterdam, dat bestaat uit vrouwen die een kritische houding hebben tegenover kleding. Ze zetten vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van kleding.

GD_IBloemendal_web9

Stof tot Nadenken is een workshop voor basisschoolleerlingen van 8-12 jaar oud en het vindt plaats in het klaslokaal.

Tijdens de workshop vormt een label de rode draad. Op dit label staan vragen over hun eigen meegenomen (en oude!) kledingstuk. Waar komt het vandaan? Hoe is het gemaakt? Is het goed voor onze aarde? De antwoorden op deze vragen vinden ze op het lesmateriaal dat bestaat uit kenniskaarten en samples van verschillende stoffen. De leerlingen schrijven de antwoorden rechtstreeks op het label, waardoor het label het kledingstuk voorziet van context. Nadat het label is ingevuld, belandt de workshop in een creatieve fase. Bij deze fase maken de leerlingen gezamenlijk zelf nieuwe kledingstukken van hun oude kleding. 

GD_IBloemendal_web7 GD_IBloemendal_web4

Doel

Bij het schrijven van mijn scriptie kwam ik heel veel projecten tegen, die hetzelfde doel voor ogen hebben als ik met mijn afstudeerproject: een ethisch verantwoorde modewereld. Ik vond het jammer dat veel van deze projecten tijdelijk zijn. Ze waren te zien in een museum of op de catwalk en hierna verloor ik ze weer uit het oog.

Stof tot Nadenken heeft een directere en educatieve aanpak; onze jongste generatie leren over de oorsprong en productie van kleding. Hierdoor worden ze zich meer bewust van wat ze elke dag dragen en dit leidt tot een bewustere omgang met kleding.

Ambitie

Ik ga na mijn afstuderen een tijd in Zwitserland wonen en bekijken hoe het leven daar is. Ik heb nog geen baan gevonden, maar sta open voor van alles. Zolang het maar in het creatieve werkveld is. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mode, dus wie weet ga ik hier iets in zoeken.

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.