Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Danique van Polen

Comic Design
CD_DvanPolen03
Danique van Polen

Eindwerk

Titel: Onschuld van de lucht

In Onschuld van de lucht is de hoofdpersoon nieuwsgierig naar het leven buiten het thuis. Wat speelt er zich af onder de horizon, die haar zo aantrekt? Ze is huiverig maar weet niet waarom. Is de wereld wel zoals zij denkt dat het is? Ze gaat op stap met haar konijn, haar kinderlijkheid. Ze komen erachter dat de wereld niet zo eenvoudig is als je er niet in thuis bent. Wellicht zit dat wat zij zoekt boven de horizon. Een kleurrijk en poëtisch verhaal over opgroeien, een stukje wereld verkennen en weemoed.

CD_DvanPolen01

CD_DvanPolen04

Essay

Titel: Apologie van het stripgedicht

Zowel stripboeken als gedichten zijn een niché in de kunstwereld. In mijn essay vertel ik over de huidige positie van poëzie in Nederland; zo worden dichtbundels minder verkocht, maar we zien steeds vaker dat poëzie een sociale rol speelt. Hierna geef ik een inkijkje op het imago van strips, vaak gezien als bedoeld voor kinderen, maar ondertussen een volwassen kunstzinnige discipline is geworden.

 Deze aspecten komen samen in de wereld van de stripgedichten. Samen kunnen de stripgedichten hun vooroordelen overbruggen en beide kunsten verrijken. Ik bespreek de toegevoegde waarde en kijk naar een paar voorbeelden van stripdichtboeken die de mogelijkheden van dit samenspel verkennen. In deze nieuwe vorm van kunst is nog veel te ontdekken. Ook voor het publiek is het een nieuwe lees- en kijkervaring. Met mijn essay wil ik deze niché in de schijnwerpers zetten.

CD_DvanPolen06

Visie

Elk nieuw project betekent voor mij iets nieuws uitproberen, mijzelf te bevragen en te gaan onderzoeken. Zo ben ik begonnen met strips te maken naar aanleiding van gedichten. Voor mijn Meesterproef achtte ik de tijd rijp om zélf te proberen iets poëtisch te schrijven. Dialogen schrijven vond ik altijd moeilijk, ik ben meer een observator. Het boek ‘’The Spectators’’ van Victor Hussenot is (evenals zijn andere werk) voor mij inspirerend geweest in zowel kleurgebruik, onderwerpskeuze en vertelwijze. Net zoals dat boek, loopt de lezer in mijn boek rustig mee met de poëtische observaties over de wereld waarin de hoofdpersoon zich bevindt.

Voor mij is een strip geslaagd als je na het lezen terugbladert, om nog een keer een mooi en/of leuk beeld in je op te nemen. Daar streef ik naar.
Iets wat ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld is de liefde voor het tekenen van omgevingen. Dat zie je ook terug in mijn eindwerk. Vaak is de hoofdpersoon maar een klein deel van een plaatje; zij is een klein mens omgeven door een grote onbekende wereld. Het is aan haar om deze plekken te verkennen.

Als maker stop je altijd iets van jezelf terug in je werk, bedoeld of onbedoeld. In dit stripboek is dat het konijn, een jeugdherinnering die nog altijd dicht bij mij staat. Ook voor de lezer kan het konijn een verwijzing zijn naar de kindertijd. Daarom speelt dit konijn de rol van de kwetsbare kinderlijkheid van de hoofdpersoon in mijn verhaal. Ik hoop dat lezers kunnen meeleven met de reis van de hoofdpersoon zonder naam en het konijn.

CD_DvanPolen05

Doel

Mijn voornaamste doel voor het maken van mijn strip was om iets te maken waarvan men beeldend kon genieten. Geraakt te worden door het kleurenspel en het verhaal. Met mijn stripboek wil ik daarnaast laten zien dat strip een volwassen medium is geworden. Een kunstzinnig medium.

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.