Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Isla Hofman

Interieurarchitectuur
Bachelor
Isla Hofman
Isla Hofman

De stiekeme schoonheid van het transformatorhuisje 

Het is enorm belangrijk om in een geglobaliseerde samenleving bewoners zich verbonden te laten voelen met hun leefomgeving. Daarbij moet de eigenheid van de omgeving worden gerespecteerd en herinnerd.  

Deze eigenheid vind ik terug in identiteit. Identiteit is terug te vinden op het persoonlijke niveau, die van het gebouw (gebruiksfunctie), die van de stad en die van het land. In mijn scriptie heb ik onderzocht hoe andere architecten omgaan met de historische identiteit van gebouwen. Hierbij heb ik een aantal herbestemmingsprojecten behandeld, zoals Castelvecchio van Carlo Scarpa, en nieuwbouwprojecten, zoals het Inntel Hotel in Zaandam. Ieder project gaat anders om met de omgeving.  

In mijn eigen onderzoek naar wat identiteit voor mij is, wat het kan betekenen voor de maatschappij en hoe ik het kan toepassen in mijn eigen ontwerpen, ontstaat identiteit vanuit de geografische en culturele context. Ik voeg mijn eigen observatie van de wijk (ik), de inbreng van inwoners (zij) en bestaande data van de wijk (het) samen. De belangrijkste bronnen zijn mijn bezoeken aan de omgeving, de enquêtes en de cijfers van de gemeente. Zo komen er drie gegevensbronnen bij elkaar, waardoor er nooit een subjectief ontwerp uitkomt, altijd rekening gehouden wordt met wat de omgeving vindt en wil, en het niet statisch wordt door de platte cijfers. Mijn uitgangspunt is het herkenbaar houden van identiteit in architectuur. Het terugzien en ervaren is voor mij een must in de huidige wereld, waarin gebouwen van over de hele wereld op elkaar gaan lijken en er geen verbinding meer is met de omgeving. 

Vanuit deze bevinding heb ik ervoor gekozen om in mijn afstudeeropgave transformatorhuisjes een nieuw uiterlijk te geven. Hierbij heb ik besloten om in drie verschillende Zwolse wijken, Aa-landen, Holtenbroek en Assendorp, één huisje aan te pakken. Mijn uitgangspunt daarbij was de identiteit van de plek. Ik heb deze ontworpen aan de hand van mijn onderzoek met de “ik”, “zij” en “het”. Bij iedere wijk ligt de nadruk op een andere gegevensbron. Behalve het uiterlijk heb ik om de huisjes heen plekken gecreëerd waar de wijkbewoners ook iets kunnen ondernemen. Dit is eveneens gebaseerd op het onderzoek wat ik heb gedaan. Iedere wijk heeft zijn eigen identiteit. Dit is zowel in het visuele onderzoek, als ook uit de enquêtes met de bewoners naar voren gekomen. Alle punten bij elkaar opgeteld zijn het drie totaal verschillende ontwerpen geworden, waarin iedere wijk tot zijn recht komt en trots op mag zijn. 

IN_Isla Hofman_foto2
Isla Hofman

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.