Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Marleen van Dun
Marleen van Dun

Eindwerk

Ymir.

Ymir is een 2D animatie. Een futuristische astronaut land op een onbekende planeet. De astronaut doet onderzoek of de planeet een kolonie kan worden voor de mensheid. Het eindresultaat is niet wat de astronaut had verwacht. Dit verhaal geeft een beeld over de relatie tussen de mens en het universum. Ymir zal tijdelijk niet online te zien zijn, omdat het eerst opgestuurd wordt naar animatie festivals, maar hou www.vandun-art.com in de gaten!

AN_MvanDun03

Scriptie

Heeft de mens het recht een planeet te bezitten?

Mijn essay is een onderzoek dat ontstaan is uit mijn nieuwsgierigheid voor de Marsmissie. Het begon als een onschuldig onderzoek naar de technologie en manieren om Mars te kunnen kolonialiseren. De antwoorden die ik hier vond, veranderde mijn mening over de Marsmissie  met 180 graden. Ik begon te zoeken naar de financiële redenen om naar Mars te gaan. Ook onderzocht ik het ontstaan van het koloniseren op de aarde en wat voor gevolgen dit heeft op de aarde en mogelijk op Mars. Er kwamen vragen op als 'wat bezit nou werkelijk inhoud?' en 'hebben wij wel het recht om een planeet ons bezit te noemen?'. Wat is onze visie over de positie van de mensheid in het universum en tot hoever is wat wij doen ‘overleven’?

AN_MvanDun04

Visie

Mijn eindwerk komt voort uit mijn fascinatie voor het universum. Toen ik nog heel jong was, zag ik alles om mij heen als iets wat een karakter had. Iets wat leeft. Hieronder viel ook de maan. Ik was er vol van overtuigd dat de maan leefde en een vriend van mij was. Toen ik erachter kwam dat er een heel heelal buiten de atmosfeer bestond, dacht ik aan de biljoenen levende wezens die zweefden door het universum. Het gevoel dat alles om ons heen leeft, is nooit echt weggegaan.
De Marsmissie is ook een grote inspiratie geweest voor mijn werk. De maanlanding was een grote gebeurtenis die veel mensen in die tijd inspireerde. Het viel niet te verwachten dat in recente tijden de eerste mensen al binnen 30 jaar op Mars kunnen zijn en een nieuwe stroming van inspiratie kunnen geven. De Marsmissie kwam wel met gemixte gevoelens, aangezien ik Mars, net als alles in het universum, zie als een levend wezen. Als wij de aarde niet kunnen behandelen als een levend persoon, dan is er een grote kans dat Mars hetzelfde lot ontvangt.

Ik animeer graag in 2D. Mijn stijl neigt naar een psychedelische sfeer, al zijn de meeste objecten wel te herkennen. Ik ben in het creatieve proces van mijn meesterproef begonnen met inspiratie zoeken in muziek. Muziek vertelt emoties in een manier die taal niet kan bereiken. Het geeft een sfeer waarin ik verhalen kan verzinnen, zonder dat ik mij vast hoef te houden aan de functionaliteit van een goed kloppend verhaal. Muziek verlost mijn grenzen, waardoor ik buiten mijn eigen box kan denken. Daarna begin ik met een kleuren alet, wat gezien kan worden als een abstract sfeerboard. Met het kleurenpalet en een lange muzieklijst aan inspiratie, begin ik met het maken van concepttekeningen. Dit is mijn eerste fase aan concepttekeningen, die het niet halen naar het uiteindelijke concept. Er komen vele fases tot het eindelijke concept. Mijn verhaal gaat samen met de concepttekeningen, als een grote puzzel die langzaam in elkaar valt. Ik hoop op deze manier mijn werk vernieuwend te maken, door te kijken naar de ziel en emotie in een verhaal, door middel van kleur en muziek. Het is voor mij een fundatie waar ik op kan bouwen tot er een visueel verhaal ontstaat. Animatie is een prachtig medium voor verhalen, kleur en muziek kunnen dit versterken.

AN_MvanDun05

Doel

Mijn meesterproef is een verhaal dat een beeld geeft over de relatie tussen de mens en het universum. Hoe het kolonialiseren van een planeet ook gevolgen kan hebben op het leven wat wij als mens niet zien als leven. Ik hoop met Ymir een ander perspectief te geven aan de kijker. Hoe de mensheid niet het centrum is van het universum en verantwoordelijk om moet gaan met de wereld waarin wij leven.

AN_MvanDun06

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl