Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Amarins Yntema

Illustration Design
Bachelor
ID_AYntema_01
Amarins IJntema

Eindwerk

Mijn examenwerk bestaat uit meerdere beeldrapportages waarin ik verschillende onderwerpen/plekken en mensen uitlicht. Ik zie vaak schoonheid in dingen die anderen snel over het hoofd zien. Door die dingen een (hoofd)rol te bieden in mijn werk, wil ik ze met anderen delen. Ik behandel graag onderwerpen die dichtbij de werkelijkheid staan. Het liefst ga ik zelf op pad om aan verhalen te komen. Ik raak geïnspireerd door mijn omgeving, dingen die mij opvallen, mij iets doen, laten lachen, emotioneren, verwonderen. Ook ga ik graag maatschappelijke onderwerpen aan, om ze op een andere manier te belichten.

Scriptie

De drang om te maken

Mijn scriptie gaat over wat mij drijft om te gaan maken. Dat is vooral de wereld om mij heen, maar ook mijn innerlijke wereld. Het gaat over de wisselwerking tussen mij en de wereld door middel van illustraties. Omdat ik mij vooral laat inspireren door de wereld om mij heen en mijn persoonlijke kijk daarop. Dingen die ik zie, meemaak of denk en die ik met anderen wil delen door middel van beeld.

In mijn scriptie doe ik onderzoek naar vertalingen in enkelvoudig beeld, meervoudig beeld en beeld in combinatie met tekst. Eerst neem ik mijn eigen werk onder de loep. Wanneer koos ik voor welke vertaling en wat heeft dat opgeleverd? Bij elke soort beeldende vertaling onderzoek ik ook het werk van andere kunstenaars. Ik koos kunstenaars die, net als ik, hun inspiratie putten uit hun eigen leven en omgeving. Ik schrijf ook over wat hen motiveert om te maken en reageer daarop. Ik herken veel van mijzelf in de motivaties van deze kunstenaars. Het schrijven van deze scriptie heeft mij meer inzicht gegeven in waar mijn drang om te maken vandaan komt.

ID_AYntema_02

Visie

Door middel van illustraties bied ik een kijkje op de wereld door mijn ogen. Ik wil verborgen schoonheid laten zien van plekken, dingen en mensen. Inspiratie put ik uit mijn omgeving, plekken die ik heb bezocht en ontmoetingen met mensen. Ik ben een observerende tekenaar en teken voornamelijk naar waarneming of naar aanleiding van (zelfgemaakte) foto’s. Voor de uitvoering van mijn illustraties maak ik het liefst gebruik van grafische technieken: monotype, zeefdruk en hoogdruk.

Ik vind het heel leuk om creatieve workshops te geven en gebruik dat ook als een bron van inspiratie voor mijn eigen werk. Zo heb ik bijvoorbeeld een serie zeefdrukken gemaakt over een zeefdrukworkshop. 

Aan het begin van dit jaar begon ik een project genaamd “Kunstkracht” met ex-vluchtelingen/statushouders in het participatiehuis van Oldebroek. Ik wilde de deelnemers helpen bij het vertellen van hun verhalen. De workshops gingen over het vertellen door middel van beeld. We tekenden en praten veel over persoonlijke interesses, over Nederland, over hun landen van herkomst over verschillen en overeenkomsten.

Ik wilde graag zelf ook werk maken over deze groep mensen. Er bestaan veel vooroordelen over mensen die naar ons land gevlucht zijn. Ik denk dat vooroordelen vooral ontstaan doordat je iets of iemand niet kent en er weinig over weet. Met mijn werk wil ik helpen een gezicht te geven aan het begrip “vluchtelingen”. Ik heb dappere, mooie, leuke mensen mogen ontmoeten die ook veel te bieden hebben en ook helemaal niet zo anders zijn dan Nederlanders

Door de coronamaatregelen werd het lastig om het project voort te zetten en daarom sloeg ik een zijpad in. Het merendeel van de workshop-deelnemers kwam uit Syrië. Van hen heb ik veel geleerd over hun land en cultuur. Ook al heb ik Syrië zelf nooit bezocht, via hen komt het toch dichtbij. Toen ik op internet naar beeld en informatie over Syrië zocht, kwam ik veel foto’s tegen van Syrië voor en na de oorlog. Ik vind het heftige beelden, maar ook heel inspirerend. Ik ben een zijspoor ingeslagen en ben naar aanleiding van de foto’s monotypes over Syrië gaan maken.

Inmiddels heb ik mijn proces van het in beeld vertellen over de statushouders weer opgepakt. In een serie zeefdrukken vertel ik over hun hobby’s, passies, dromen en waar ze trots op zijn. De serie zeefdrukken is één van de beeldrapportages die ik als afstudeerwerk presenteer.

Doel

Ik zie vaak schoonheid in dingen die anderen snel over het hoofd zien. Door die dingen een (hoofd)rol te bieden in mijn werk wil ik ze met anderen delen. Ik wil verborgen schoonheid laten zien van dingen, plekken en mensen. In mijn werk behandel ik ook graag maatschappelijke onderwerpen. Met mijn werk wil ik iets tegenover vooroordelen zetten. Ik sta ervoor dat iedereen als gelijke gezien wordt. Iedereen verdient het om er te zijn. Met mijn werk wil ik mensen hun blikken openen. Ik wil herkenning oproepen en ook mensen laten verwonderen.

Ambitie

Ik vind het leuk om beeldend verslag te leggen van gebeurtenissen en omgevingen. Mijn werk is vrij autonoom, maar zou in sommige opzichten door het verslaggevende karakter, ook gezien kunnen worden als getekende journalistiek. Graag zou ik dit soort werk in opdracht maken. Ik zou bijvoorbeeld tekenend verslag kunnen leggen van locaties, evenementen of van bedrijven of organisaties of personen. Ik zou in opdracht vertellende portretten kunnen maken of processen in beeld kunnen brengen. Graag zou ik als illustrator in opdracht aan het werk gaan, maar ik wil ook zeker autonoom werk blijven maken. Het delen van mijn passie voor maken door middel van workshops wil ik ook graag blijven doen.

Mijn droom is om een eigen atelier met winkel te hebben. Het atelier zou ik ook openstellen voor andere kunstenaars en creatievelingen. In het atelier wil ik workshops gaan geven.  In de winkel wil ik mijn eigen autonome werk en dat van andere kunstenaars gaan verkopen, in combinatie met vintage woonaccessoires en opgeknapte meubels. (momenteel verkoop ik vintage via Instagram @het_pakhuis_vintage.) Dit samen met het maken van werk in opdracht lijkt mij de ultieme combinatie!

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.