Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Eva Westra

Illustration Design
Bachelor
Eindwerk Eva Westra ArtEZ finals 2020
Eva Westra

Eindwerk

Wanderzirkus

Het is ook een begin, zou je kunnen zeggen. Daar waar het ophoudt: het niets. Wat niet aan regels onderhevig is, een cirkel, de verzameling van alle kleuren: wit. De vraag wat er dan wél is, als je het niet kunt zien. Kijk maar, er is altijd een mogelijkheid. Een witte ruimte waaruit je vertrekt. Beweging is de enige constante. Circus. Circus. Circus.

ID_EWestra_02

Aan de hand van het woord ‘Wanderzirkus’ ontwerp ik een bewegende installatie die je eigenhandig kan laten draaien en waar elementen van een filosofisch circus (of het leven) op een abstracte manier verbeeld worden.

Scriptie

Alles valt of staat (pdf)

Ondertitel: Over het belang van beweging

Mijn scriptie schreef ik over beweging enerzijds en over het ontbreken ervan anderzijds. Ik ontdekte de kunstbeweging ZERO, een collectief van vooruitstrevende kinetische kunstenaars uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Ik vertelde over mentale stilstand en wat ervoor nodig is om weer in beweging te komen.

ID_EWestra_05

Visie

Ik kan ook mooie ganzen tekenen. Fijne lijnen, aquarelpotlood, een formatie ganzen zoals een formatie ganzen eruitziet. Maar waar ik in feite naar op zoek ben, is grip krijgen op de dingen die niet zo eenvoudig te verwoorden zijn als een vlucht trekvogels. De meeste kennis van de dingen om ons heen, hebben we al ondergebracht binnen de regels van de taal, daar is geen verdere uitleg voor nodig. Maar waar kan ik terecht als ik iets niet snap? Mijn beeldend werk is voor mij het middel om de wereld om me heen op zo’n manier in beeld te brengen dat ik haar beter begrijp. Breder gezien geloof ik dat kunst om die reden een noodzakelijk kwaad is; kunst is er voor wat onuitspreekbaar is, voor al het andere hebben we al een herkenbare taal. Mijn voorkeur voor abstractie komt eveneens voort uit de behoefte om alles te willen begrijpen. Door iets uit de werkelijkheid te plaatsen, het te abstraheren, ben ik in staat om het een nieuwe vorm te geven en op een andere manier te ‘benoemen’. Het streven is om ook de kijker het gevoel te geven zich iets eigen te hebben gemaakt wat voor die tijd ongrijpbaar was. Voorbij de ruis van het zoeken naar herkenning en de betekenis van wat je ziet, ligt de nadruk op de beleving ervan.

ID_EWestra_06

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.