Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sam van Hulst

Toneelschool
Bachelor
Sam van Hulst - Fotograaf: Isabel Sánchez Olid
Sam van Hulst - Fotograaf: Isabel Sánchez Olid

Pats, boem, knal! Opeens bleek elk theater te zijn geëxplodeerd. Neen, van alle vierde wanden bleef er niets meer over. Alleen het honderd jaar oude stof, natuurlijk. Dat dwarrelde langzaam weer terug de vers geslagen krater in. Er raakte niemand gewond. Immers was de zaal die ooit bestaan had, als vanzelfsprekend leeg geweest. Een dag later op de uitvaart speelde meneer Croiset een monoloog voor de sector, tot hij zijn tekst vergat. Na de uitverkochte plechtigheid werd er met zure rode wijn gepimpeld. En pas toen iedereen blauwe tanden had, zijn ze vertrokken. Ze zijn voorgoed gaan werken in een koffiezaak. 


Het theater imiteerde de werkelijkheid zo perfect, dat ze niet meer te onderscheidden was van de waarheid. Ze was een glazen, glazen, glazen doos. Je kon van buiten naar binnen kijken en andersom. Nu wordt het tijd om te koersen naar een onbestaand oord. Een plek waar geen huis–tuin–en–keuken–drama’s worden nagespeeld en we ver aan het journaal voorbijgaan. De hoofdrollen zijn voor cirkels, driehoeken en vierkanten. We gaan naar een windstreek die zo abstract is, dat ze ervoor zorgt dat de échte wereld terug logisch oogt. 

Na mijn afstuderen aan de toneelschool wil ik toneelspelen, maar ook theater gaan maken. Daarom zal ik in collectiefverband gaan samenwerken onder de naam Schwung. Het is naast een theatercollectief bestaande uit kunstenaars van verschillende disciplines, ook een beweging. We zijn geïnteresseerd in wat we kunnen vertellen zónder menschen centraal te stellen. Ook omdat we van handvaardigheid houden kijken we daarom af bij de beeldende kunst. Schwung zal een gloednieuw experiment in het samenspannen van vakgebieden worden. Hopelijk levert dat een zéér eigenaardige nieuwe wereld op. 

Sam van Hulst, Baaaaaa - Circus Treurdier. Fotograaf: Bowie Verschuuren

Stages

Baaaaaa, Circus Treurdier; Koning Bowi, Theater Sonnevanck


Quote

‘To be, or not to be’ – William Shakespeare 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 18 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.