Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Rosa van Zonneveld

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Rosa van Zonneveld
Rosa van Zonneveld

“Theatermaken is familie maken.” – Nina Spijkers

More is altijd more…
…Als je af en toe maar een rustmomentje inbouwt. Ik ben een extravagante, beeldende, kleurrijke, liefdevolle maker. Wanneer ik een repetitieproces begin, probeer ik er altijd eerst achter te komen waar mijn visie en die van mijn spelers kruisen. Ik wil eerst praten en discussiëren en een veilige ruimte creëren. Ik wil eerst weten hoe het met iedereen gaat en dan gaan we daarna samen maken. Spelers doen of zeggen altijd iets wat jij niet had kunnen bedenken en dat is heel waardevol.

Mijn onderzoek bestaat uit een verzameling essays en poëzie. Ik doe onderzoek naar de manier waarop de beleving van tijd kan worden beïnvloed als je queer bent en of theater daar een positieve invloed heeft. Daarnaast doe ik een persoonlijk onderzoek naar mijn eigen queerness en hoe mijn lichaam zich bevindt in de tijd. 

In mijn werk ben ik geïnspireerd door queer-verhalen -in de breedste zin van het woord- en gefascineerd door clichés. Ik probeer werelden te creëren die herkenbaar zijn, maar niet voor iedereen. Ik vind het best prima als iemand mijn voorstelling helemaal niet begrijpt, misschien zet dat hen juist aan het denken. Tegelijkertijd hoop ik dat sommigen zich er zo volledig in kunnen herkennen dat het als een verademing voelt. 

Over een paar jaar ben ik regisseur. Dat ben ik nu ook al, maar dan echt. 

Stages

Maker bij de jongerenvoorstelling van De Krakeling voor Theater na de Dam, waarbij we vergeten verhalen aan het licht brengen en opnieuw verbonden raken met de Tweede Wereldoorlog. Samen met het publiek maken we ons eigen monument.

Onderzoek

De wereld is blauw: Hoe inclusiviteit in theater invloed kan hebben op de tijdservaring van queer personen.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.