Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Roelof van der Heide

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Roelof van der Heide
Roelof van der Heide

“Als iemand het moet doen, waarom ik dan niet?” - Jibbe Willems

Een beetje meer spelen
Ik maak altijd vanuit humor en plezier. Ik geloof dat de kracht van humor en plezier is, dat toeschouwers welwillender worden. Dat is dan ook de reden dat ik voor drag heb gekozen als afstudeerthema. Daarbij is het ontzettend politiek. Dat mag bij mij absoluut niet ontbreken. Er is genoeg vermaak te vinden op het internet om je hele leven mee te vullen. Ik wil dat het vermaak ervoor zorgt dat mensen bereid zijn hun meningen en ideeën aan te passen. 

RuPaul is voor mij een grootse inspiratiebron. Hoe zij eigenhandig drag wereldwijd groots heeft gemaakt, daar kan ik alleen maar naar opkijken. 

Voor mijn onderzoek ging ik op bezoek bij vier drag queens die al jarenlang in het vak zitten om te vragen hoe het dertig jaar geleden voor hen was om drag te doen. Dat is destijds slecht gedocumenteerd, waardoor er weinig van terug te vinden is. Ik vond het mijn taak om dat met terugwerkende kracht te documenteren. Dit zijn de verhalen van de mensen die drag en de scène eromheen hebben gevormd tot wat het nu is. Die kennis mag wat mij betreft nooit verloren gaan.

Op een dag ben ik een groots drag performer die dag in dag uit met plezier mensen inspireert om zichzelf te worden en te blijven. Ik zorg ervoor dat iedereen weer een beetje meer kan spelen. Zowel met wat je doet, als met wie je bent.

Stages

Geen stage, maar elke week in drag rondlopen in Zwolle. Ben daardoor geboekt door het bevrijdingsfestival en bij Zwolse theaters. 

Onderzoek

De geschiedenis van drag in Nederland

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.