Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Rico Coenen

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Rico Coenen
Rico Coenen

 “When you blame others, you give up your power to change” - Dr. Robert Newton Anthony

Buiten het gevestigde makershokje
Als maker begeef ik mij tussen kunst en maatschappij. Ik kijk naar de systemen binnen onze samenleving en daar hang ik een thematiek of makersvorm aan. Om zo, zonder te zeggen wie fout zit, de toeschouwer na te laten denken over diens positie binnen deze systemen.

Ik beweeg mij momenteel door de hokjes teksttoneel, mime, muziek en lichtkunst. Maar bij elke thematiek en verhaal hoort een eigen theatrale vorm. Ik werkte ook met verteltheater, poppenspel en theatrale podcasts. Je kunt me dus niet zo makkelijk binnen een gevestigd makershokje plaatsen. En juist dát is wie ik als maker ben.

De systemen binnen onze maatschappij zijn mijn grootste inspiratiebron, maar ook kunstenaars als James Turrel en Daan Roosegaarde wekken mijn grote enthousiasme.

“Theater is als een of meerdere spelers zichzelf presenteren aan een groep op een afgesproken tijd en ruimte.” De definitie verraadt al dat er menselijke aanwezigheid nodig is om theater te maken. Maar de wereld verandert. Tegenwoordig kun je middels allerlei technieken deze aanwezigheid manipuleren. 

Voor mijn afstudeeronderzoek ga ik vanaf september ’22 op zoek naar de waarde van (new) technology binnen de oeroude definitie van theater. Ik ben benieuwd of het gebruik van techniek en/of (new) technology een must is binnen ons vak als theatermaker. Nu werk ik aan het ontwikkelen van de enige Zwolse Studenten Toneelvereniging; stv Dionysos. Mijn droom is dat we binnen de vereniging verschillende groepen hebben die zich tussen laagdrempelig speelplezier en hoogstaand amateurtheater bevinden.

Stages

TAMTAM ObjeKtentheater - Studenten Toneel Vereniging Dionysos. 

Onderzoek

Werktitel: De waarde van Techniek

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.