Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Koen de Boer

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Koen de Boer
Koen de Boer

“Challenge yourself; it's the only path which leads to growth.” – Morgan Freeman

Positiviteit is een keuze
Als docent werk ik altijd vanuit positiviteit. Je zult bij mij dan ook niet snel iets anders zien dan een lieve glimlach. Positiviteit is een keuze. Een keuze die zeker tot veel moois leidt. Ik geloof erin dat het een keuze is die voor iedereen zinvol is om te maken. Voor jou en voor mij. Vanuit positiviteit en aandacht kunnen dingen gaan groeien en dit is de basis vanuit al mijn lessen en repetities. 

De Tweede wereldoorlog fascineert me al lange tijd. Ik zie het dan ook als onze taak als theatermakers om te blijven herdenken. Ik vind dat je herdenken moet doen door verhalen te vertellen. Verhalen over de oorlog. Over wat er gebeurd is, de moed van sommigen, dat heldendom niet altijd verstandig is, over de mensen die gestorven zijn voor de goede zaak. Verhalen, verhalen en verhalen. Waardoor het lijden van toen het leven van nu wat zinvoller kan laten lijken.

Als vrijwilliger liep ik dit jaar mee op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Ik ben gaan onderzoeken wat er gedaan wordt op het gebied van drama, om dit vervolgens in te zetten op mijn afdeling. Ieder mens heeft behoefte aan wederkerig contact. Het voorkomt eenzaamheid en geeft een gevoel van ‘erbij horen’. Bij kwetsbare doelgroepen zoals ouderen met geheugenproblemen, gaat dit steeds moeizamer. Drama is een mooie vorm om weer contact te kunnen maken, ik zie al mooie resultaten. 

Ik wil mijn passie voor theater heel graag doorgeven. Zodat mijn leerlingen net zo genieten van theater als ik, elke dag opnieuw. Mijn leven is niet perfect en ik ben niet perfect, maar ik ben dankbaar voor alles wat ik heb en voor alles wat er nog mogelijk is. Ik mag elke dag opnieuw weer genieten van het mooiste vak van de wereld. 

Stages

Jeugdtheaterschool Zwolle - Stichting Rauw.

Onderzoek

Hoe kan drama bijdragen aan de mentale gezondheid van mensen met dementie? 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.