Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Gwen van Beersum

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Gwen van Beersum
Gwen van Beersum

“Vastbesloten om het leven te betrappen.” - Henri Cartier-Bresson

Ik zie mijzelf als docerende maker die theater als middel inzet om communities -groepen mensen met gedeelde ervaringen- te bouwen en te versterken. Ik geloof dat door collectieve ervaringen uit te wisselen wij als mensen onszelf kunnen vormen tot wie wij zelf willen zijn.

In de praktijk komt dit erop neer dat ik graag projecten doe voor en door mensen met een beperking of handicap. Ik werk dan graag vanuit eigen ervaringen en probeer gemeenschappelijkheid te vinden in de groepen waarmee ik werk. Mijn afstudeervoorstelling is hier een goed voorbeeld van. Samen met ZML-leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs, het VSO, heb ik een ervaringsgerichte voorstelling gemaakt vanuit de vraag: hoe ziet een door jou bedachte school eruit? De leerlingen spelen de docenten en de toeschouwers (hun docenten/ouders) de leerlingen. Zo kunnen zij ervaren hoe deze leerlingen het concept ‘school’ zien.

Voor mijn afstudeeronderzoek ‘Kipnuggets in het museum’ deed ik onderzoek naar de manier waarop kunst- en cultuureducatie kan aansluiten bij de beleving van leerlingen op het VSO. Via een speelse les stelde ik leerlingen vragen over kunst en cultuur door hen te vragen hun eigen theater of museum te tekenen.

Mijn ambitie voor mijzelf en de Nederlandse cultuursector is om een opleiding op te zetten voor mensen met een beperking die het theater in willen. Performance Making Diploma for Learning Disabled and Autistic Adults, is een opleiding die in de UK al bestaat. Nu wij nog!

Stages

Stichting Onbeperkt Genieten - VSO De Twijn - VSO De Ambelt - Stichting Rauw - Switch2move - SBO De Brug.

Onderzoek

Kipnuggets in het museum

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.