Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Veerle Smit

Artisteducator in Theater
Bachelor
Veerle Smit fotocredits Joep van Aert
Veerle Smit fotocredits Joep van Aert

Geboortedatum

19-02-2000

Stages

Op de educatieafdeling van de Toneelmakerij hielp ik met het vormgeven van workshops. Losse theaterworkshops en workshops die als randprogrammering van voorstellingen dienden. Bij Notre dame Havo gaf ik les en maakte ik samen met leerlingen een film. Tot slot was ik bij Theaterschool Utrecht regieassistent van twee voorstellingen.

Afstudeervoorstelling

Vogeljongen

 

 “Mijn nieuwe schoenen zijn zo groot de hele wereld past eronder”
- Monique en Hans Hagen

 

De speler en zijn verhaal centraal

Als docent en als maker probeer ik altijd goed te luisteren. Ik wil weten wat mijn leerlingen of spelers te vertellen hebben en wat ze willen leren. Ik geef sturing en wat we maken is van ons samen. 

De verhalen van leerlingen en spelers inspireren mij. Als ik een voorstelling over een bepaald thema maak, ben ik altijd benieuwd naar ervaringen die mijn spelers met dat thema hebben, wat ze er al van weten en wat ze ervan vinden. Zij krijgen in de voorstelling de ruimte om hun verhalen te vertellen. Zo wordt de voorstelling altijd anders dan ik van tevoren had verwacht. De spelers en hun verhalen zijn een essentieel onderdeel van de voorstelling.

Mijn afstudeervoorstelling gaat over een jongetje dat zeven jaar in een huis vol vogels heeft geleefd. Er is nooit een woord tegen hem gesproken. Hij wordt gevonden en ‘gered’. Zij die hem gevonden hebben, proberen hem te veranderen, zodat hij in de maatschappij zal passen. Naast deze voorstelling schreef ik een afstudeeressay over de positie van vrouwen binnen het theaterwerkveld. 

De komende jaren wil ik heel veel theater gaan zien. De afgelopen twee jaar is dat helaas niet veel mogelijk geweest. Ik wil graag lesgeven aan en voorstellingen maken met jongeren tussen de 10 en 18 jaar oud. Daarnaast lijkt het mij interessant om educatiemateriaal te maken voor theatergezelschappen en/of musea.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 19 mei 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.