naar verhaaloverzicht
14 mei 2020

Fabian fixt het: een online vocaal arrangement

Een vocaal arrangement schrijven, een koor regelen, samen partituren doornemen en dat allemaal online. Fabian Wasterval fixt het in het derde jaar van zijn opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium in Zwolle.

 

Het arrangeren van een muziekstuk is een vast deel in jaar 2 en 3 van de opleiding. Aan het eind van het derde jaar sluit je hiermee je hoofdinstrument af. Fabian: "Voor mij was dat zang. Je regelt dan een koor en verzorgt een optreden." In een coronajaar is dat geen makkelijke opgave, maar Fabian krijgt het voor elkaar. Zijn online optreden werd een succes.

Niet wát, maar hóe

"Ik kom uit een hecht gezin van zes. Fix You van Coldplay is een nummer dat me doet denken aan de band die we onderling hebben. We staan altijd voor elkaar klaar." In zijn arrangement wilde Fabian het gevoel dat hij bij het nummer krijgt overbrengen. Fabian: "Niet hetgeen wát je zingt, maar hóe: daarin zit de emotie. Het uitleggen van de partituren heb ik via een filmpje gedaan. Dat was de grootste uitdaging: niet live kunnen uitleggen. De partituren zijn dus heel wat keren heen en weer gegaan."

Muzikaal leiderschap

Fabian regelde zelf het koor om het nummer mee uit te voeren: "Het was enorm veel bellen, mailen en regelen. Daarmee heb ik mijn muzikaal leiderschap wel goed kunnen ontwikkelen. In het arrangement hoor je voornamelijk zangers uit Vocal Group The Baszment, maar op een gegeven moment meldden ook 'vrienden van vrienden van' zich om mee te zingen. Sommigen heb ik tot op de dag van vandaag nog nooit ontmoet, maar ik heb er wel een muzikale hommage aan mijn familieband mee gebracht. Een heel bijzondere ervaring."

Volg Fabian