Yolanda Hettema, ArtEZ Interieurarchitectuur, Zwolle
naar verhaaloverzicht
17 juli 2020

"Spelen is een manier om de wereld te verkennen"

Met haar fascinatie voor interieur kwam Yolanda terecht op de mbo-opleiding tot Interieuradviseur. Ze maakte dat weliswaar af, maar het was toch te veel op styling gericht naar haar smaak. Ze was meer op zoek naar ‘ruimtebeleving’. Yolanda: “Ik ben daarom doorgestroomd naar ArtEZ. Vooraf had ik de indruk dat het een opleiding was die haar studenten veel vrijheid bood. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Vanaf jaar één kreeg ik steeds meer vrijheid. En dat was super.”

Duurzame verbetering

Op ArtEZ moest Yolanda haar manier van werken aanpassen. Zo moest ze leren niet te veel na te denken en vooral te gaan dóen. In dat kader is één opdracht haar in het bijzonder bijgebleven: “We moesten een maquette van een paviljoen maken en daarvoor voor zeven plekken elk zeven modelletjes maken. Daarvan moesten uiteindelijk de zeven beste overblijven. Dat betekent dus dat van de 49 modellen die ik had gemaakt ik er 42 weer moest weggooien. Enorm veel werk! Ik vroeg me echt af waar ik aan was begonnen. Maar het heeft wel mijn werkproces duurzaam verbeterd. Ik heb geleerd niet zomaar tevreden te zijn, maar uit te proberen zodat ik uiteindelijk bij het beste resultaat kom.”

Veel vrijheid

De vrijheid die je op ArtEZ krijgt, zorgt ervoor dat iedere student zijn eigen visie ontwikkelt. Vanaf het derde jaar kies je je eigen weg, maak je je eigen opdrachten en volg je dus de richting die het beste bij jou past. Docenten maken niet de opdrachten voor je, maar begeleiden je wel in het proces. Ze zeggen niets voor, maar luisteren naar wat je denkt en werken samen met je naar een oplossing.

Maar je medestudenten zijn misschien nog wel belangrijker dan je docenten, vertelt Yolanda. “We begonnen vier jaar geleden met zo’n dertig studenten. Daarvan zijn er nu zestien afgestudeerd. Je leert elkaar in de loop van de vier jaar heel goed kennen. Wat op mij een positieve indruk heeft gemaakt zijn de verschillende studiereizen die je maakt. Die zijn bedoeld om architectuur te bekijken maar geven je tegelijk een heel goed beeld van je medestudenten.”

Spelend wonen

Yolanda is afgestudeerd op een onderzoek naar spelend wonen. Wat is dat eigenlijk, spelen? “Veel mensen associëren het met ontspanning, of met iets wat kinderen doen. Maar ik vind spelen een manier om de wereld te verkennen.” In haar onderzoek ontwierp ze een huis dat tot spel uitdaagt. Overal in het huis moet je bewegen en ontdekken. Elke ruimte heeft zijn eigen spelfunctie. Er is een zithoek die je kunt verplaatsen, er zijn veel hoogteverschillen die je uitdagen te bewegen, de keuken lokt spel uit, om op een volgende verdieping te komen moet je met een trap buitenom. “Het huis laat je als het ware oefenen met de wereld ontdekken.” Dat ze onderzoek heeft gedaan naar spelend wonen is niet zo gek. Yolanda is namelijk heel nieuwsgierig en wil altijd op onderzoek uit. “Uit de filosofie weet ik dat nieuwsgierigheid onderdeel is van spel.”

En nu?

De volgende stap in haar carrière is de master Interieurarchitectuur aan de HKU in Utrecht. “Daar kun je mooi je opleiding combineren met werk, want ik wil graag werken. Als eerste ga ik stage lopen bij een bureau voor zowel architectuur als interieur.” Op de HKU wil Yolanda graag haar onderzoek naar spelend wonen voortzetten met onderzoek naar spelend ‘wonen’ in publieke ruimtes. “Het liefst zou ik eens een park ontwerpen. Hoewel de meningen daarover kunnen verschillen, vind ik een park ook een soort ruimte. Je verblijft daar samen met mensen die je niet kent, en ik vraag me af of er mogelijkheden zijn om mensen met elkaar te verbinden. Zou spel daarbij een hulpmiddel kunnen zijn. Dat zou ik graag eens onderzoeken.”

Eigen bedrijf

Haar droom is om een eigen bedrijf te starten. Het liefst met medestudenten. “We zijn hier zo nauw verbonden, we zijn zo’n hechte groep en we werken zo graag samen dat ik denk dat samen een eigen bedrijf beginnen een best logische stap is.”

Volg Yolanda Hettema