naar verhaaloverzicht
3 juni 2020

Gönül Yigits finals-collectie genomineerd voor de Redress Design Award

Voor veel fashionstudenten is de finals catwalk-show dé springplank naar het werkveld. Maar soms gebeurt het dat je werk al wordt opgemerkt, vóór je collectie de catwalk ziet.
Dit overkwam Gönül Yigit, eindexamenstudent ArtEZ Fashion Design. Haar finals-collectie is genomineerd voor de Redress Design Award; werelds grootste ontwerpwedstrijd voor duurzame mode.

Getalenteerde mode-game-changers

Met deze award zet Redress duurzaam ontwerptalent wereldwijd in de schijnwerpers en creëert het een platform voor getalenteerde mode-game-changers. Zo worden de ontwerpers genoemd die straks in staat zijn de wereldwijde mode-industrie te transformeren.

"En die zijn hard nodig", zegt Christina Dean, oprichter en voorzitter van Redress.
“Alleen de sterkste en meest getalenteerde ontwerpers overleven. Ontwerpen die afvalstoffen kunnen upcyclen, zoals onze 10 Redress Design Award Finalists, lopen al voor op het peloton als ze een nieuwe mode-industrie betreden."

Collectie met opa als muze

Gönül behoort tot de tien designers die wereldwijd genomineerd zijn. Ze heeft haar collectie geïnspireerd op de kledingstijl van haar opa. Gönül: "Mijn opa gaat heel liefdevol om met zijn garderobe. Daardoor gaat zijn kleding jaren mee. Het bestaat uit slechts een paar klassieke kledingstukken die eindeloos met elkaar te combineren zijn. Hij zou een mooi voorbeeld zijn voor de hedendaagse maatschappij, waarin onze koop- en weggooigedrag bijna niet meer te stoppen is.”

Typisch ‘Turkse opa’ stijl

“Wat kenmerkend is voor mijn opa - en zijn generatie - is de onveranderlijke kledingstijl die bij de Turkse gemeenschap in Nederland veel voorkomt. Iedereen herkent vaak de Turkse opa’s in het straatbeeld. Mannen van ongeveer 70+ in hun bruingrijze pakken, die er van een afstandje bijna allemaal hetzelfde uitzien. Met het onmisbare colbert, soms net een maatje te groot en het gestreepte of geruite overhemd. Een terugkerend element in de truien en sokken is het argyle patroon. De look kan gerekend worden tot een klassieke, conservatieve stijl, waar jarenlang trouw aan is gebleven. Met mijn afstudeerproject laat ik deze elementen op een nieuwe manier terugkomen in een mannencollectie."

Mijn verantwoordelijkheid als ontwerper

"Ik wil dat mensen waarden en systemen van de hedendaagse mode-industrie in twijfel trekken. We hebben een nieuw systeem nodig met evenwicht tussen milieu, mens en economie. Als opkomende ontwerper voel ik dan ook de verantwoordelijk en behoefte om zelf stappen te maken richting duurzaamheid."

Ontwerpen met geschiedenis én mysterie

"Ik maak mijn collectie door het up-cyclen van tweedehands kleding en textiel, en reststoffen. Zorgvuldig geselecteerd op kleur en kwaliteit. Ik probeer details van de originele kledingstukken te behouden, om zowel geschiedenis als mysterie toe te voegen. Daarnaast gebruik ik ambachtelijke handwerktechnieken. Met mijn werk wil ik laten zien hoe leuk het kan zijn om jezelf te beperken in materialen en iets te creëren waar consumenten waarde aan kunnen hechten!"

Meer over de nominaties in het nieuwsitem

Volg Gönül Yigit

Gönül Yigit