naar verhaaloverzicht
8 juli 2024

Patrick studeert af met een levensgrote robotleeuw

Patrick van der Meij studeert af aan de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) aan de Academie voor Art & Design Zwolle. En dat doet hij met een levensgrote 'robotleeuw'. Zijn werk is een antwoord op het steeds kapitalistischer worden van het taalgebruik rondom natuurbehoud. In deze video vertelt Patrick over zijn ervaringen met de opleiding en hoe hij door DBKV een betere kunstenaar is geworden.

"In het begin vond ik het best spannend om mijn werk aan anderen te laten zien; het voelde heel kwetsbaar," vertelt Patrick over de start van zijn studie. Maar door de diverse en verrassende opdrachten vond hij al snel zijn plek. Een onvergetelijk moment voor Patrick was toen een docent, verkleed in een zwart-wit pak met een geschminkt gezicht, alleen via briefjes communiceerde om een punt te maken over de mogelijkheden in het onderwijs. "Oh, is dit wat we hier doen…?! Daar was ik totaal niet op voorbereid," herinnert hij zich.

Leeuw van de toekomst

Bij Docent Beeldende Kunst en Vormgeving leerde Patrick niet alleen beeldend werken, maar ook hoe je zelf kunstonderwijs geeft. En daar heb je in je eigen kunstenaarschap ook veel aan. Door veel op jezelf te reflecteren en door feedback te leren geven, verrijk je ook je eigen kunst, vindt Patrick. Zijn kunstenaarschap komt duidelijk naar voren in zijn finals werk, een sculptuur van een leeuw die als commentaar dient op het steeds kapitalistischer taalgebruik rondom natuurbehoud. "Mijn sculptuur is eigenlijk een soort van satirische reactie; dit is de leeuw van de toekomst als die uitsterft," legt hij uit.

Toegewijde docenten en uitstekende faciliteiten

Tijdens zijn tijd aan de academie heeft Patrick volop de ruimte gekregen om te experimenteren en nieuwe technieken te verkennen, gesteund door toegewijde docenten en uitstekende faciliteiten zoals de hout- en metaalwerkplaats. "Docenten denken echt goed met je mee en er is niemand die zegt: 'Als jij een kunstenaar wilt zijn, dan heb je hier een stuk marmer en dit is wat je moet doen.' Dat zou ik ook niet willen."

Volg Patrick

Meer informatie over de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving