naar verhaaloverzicht
1 september 2022

Natuur en mens als een geheel

De mens niet meer buiten de natuur zetten, daar gaat het Minke Schönthaler om. “We zijn één geheel, volgens mij moeten we dat meer in gaan zien.” Minke studeerde aan de deeltijdopleiding Docent Beeldende Kunst & Vormgeving bij ArtEZ in Arnhem. In de video hieronder vertelt ze over de verbondenheid die ze voelt met de natuur, en hoe dat het startpunt is geweest voor haar oorspronkelijke afstudeerwerk: Een onmenselijke aarde.         

Fantasievolle werktuigen van natuurfreaks

Planten verzamelen, daar is het mee begonnen. In het natuurgebied de Ooij, bij Nijmegen, verzamelde Minke verschillende soorten planten voor haar afstudeerwerk. Vervolgens maakte ze daarbij fantasierijke werktuigen, die je het idee geven dat een natuurfreak ze zojuist heeft gebruikt om de verzamelde planten te bewerken — een vijzel, een droogkas en een destilleerketel. “Wij moeten als mensen hier in het Westen het idee gaan loslaten dat we buiten de natuur staan. Alles is met alles verbonden.” Dat is de conclusie van haar afstudeerwerk en het essay dat ze daarbij schreef, Een onmenselijke aarde, waarbij ze zich onder andere liet inspireren door het werk van Timothy Morton, schrijver van het boek Dark Ecology. “De natuur is overal. We moeten echt naar een bewustzijnsverandering toe gaan werken.”

Thuis bij ArtEZ

“Ik vind het heel prettig dat ArtEZ een deeltijdopleiding aanbiedt. Ik heb daar geen seconde spijt van gehad, want het is echt een fantastische opleiding.” Minke heeft zich nog nooit ergens zó thuis gevoeld als op ArtEZ. “Ik heb altijd wel geweten dat er een soort kunstenaar in mij zit. Op ArtEZ heb ik geleerd echt in mijzelf te geloven.”

“Het is hard werken, maar het is het dubbel en dwars waard.”

Het afstuderen duurt een jaar, daarbij mogen studenten zelf studiepunten indelen. De studiepunten worden verdeeld over beeldend en theoretisch werk, bijvoorbeeld een scriptie of een essay. Het essay dat Minke bij haar afstudeerwerk schreef werd gepubliceerd in kunsttijdschrift Mister Motley. Ze wil zich de komende jaren nog meer op het schrijven en illustreren gaan richten.

“Bij ArtEZ heb ik geleerd echt in mijzelf te geloven.”

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (deeltijd)

Bij de deeltijdopleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving worden kunst en mens aan elkaar verbonden — je groeit zowel als persoon en professional. Tegelijkertijd blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wereld van de kunst en leert dat naar de praktijk te vertalen. Tijdens de vierjarige opleiding heb je twee lesdagen per week. Na de studie beschik je over een Bachelor of Arts en een eerstegraads lesbevoegdheid.

Ontdek Docent Beeldende Kunst & Vormgeving