naar verhaaloverzicht
15 september 2022

Ik wil ons energieverbruik visualiseren

Rosalie Apituley (alumna Product Design) ontwikkelde een vernieuwende blik op design tijdens haar studie bij ArtEZ. Voor haar afstuderen, onderzocht ze naar manieren om ons energieverbruik zichtbaar te maken.

“Mijn ouders zeiden vroeger altijd: ‘Doe het licht uit als je weggaat, want je moet aan de ijsberen denken’. Ik vroeg me dan af hoe het kon dat een ijsbeer ervan zou profiteren als ik het licht uitdeed. Die herinnering leidde ertoe dat ik tijdens mijn opleiding onderzoek ging doen naar energie en onze infrastructuur, die zo onzichtbaar is.” In de video hieronder vertelt Rosalie over één van haar objecten: een opvallende elektrakast waarop je per huishouden precies kunt zien wat er wordt verbruikt:

"Ik wilde in de wereld staan, iets doen en maken. Geen universitaire studie volgen, maar een actieve rol hebben."

“Vroeger deden we een muntje in een gasmeter en wisten we precies hoeveel energie we ervoor terugkregen. Of we hakten een boom om en waren ons bewust van de hoeveelheid hout die we gebruikten voor de warmte die we kregen. Dat gebeurt nu niet meer, want de technologie wordt steeds complexer. Ik wil ons energieverbruik met mijn ontwerpen juist weer helder en zichtbaar maken.”

"De opleiding leerde me om open te staan voor andere dingen. Duurzame materialen zijn bijvoorbeeld niet altijd de oplossing, je kunt ook dieper graven naar een systeem."

Toekomstplannen

Tijdens de finals kon ik echt zien hoe mijn werk landde. Het was leuk om te zien dat er zo veel enthousiasme en interesse vanuit het publiek was. Ik mag mijn werk presenteren op GLUE Amsterdam, van 15-17 september. Ontwerp Platform Arnhem nodigde me uit om te presenteren op 14-15 oktober. Zij speelden het balletje door naar iemand die werkt bij Alliander. Diegene was enthousiast over mijn werkwijze en zei: “Dit zijn dingen waar ik al jaren over aan het nadenken ben” en wilde om mij een podium te geven binnen het bedrijf, om te kijken of we het werk verder kunnen ontwikkelen.

"Mijn droom is om te kijken waar mijn werk zich het beste zou kunnen uiten. De objecten zijn zo divers dat het een soort speelse kunstwerken kunnen zijn, of juist een serie functionele producten."

Product Design

De bacheloropleiding Product Design in Arnhem daagt je uit om jouw ontwerp ambitie te combineren met een experimentele en wereldwijde blik. Wil je meer weten?

Ontdek Product Design

Meer Rosalie