Rick Tempelaar, afstudeerder van de bachelor Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, in Poppodium Hedon
naar verhaaloverzicht
21 juli 2022

Finals Jazz & Pop: “Jij krijgt mij echt niet meer klein”

“Ik heb te maken gehad met overmatig drugsgebruik. De connectie met mezelf en met de mensen om me heen verdween, en daardoor verdween de connectie met muziek ook. Want mijn muziek komt vanuit mezelf. Dus muziek is een reden geweest om clean te worden”, horen we Rick Tempelaar in de onderstaande video vertellen. Rick heeft de bacheloropleiding Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle afgerond. Zijn finals-werk heet “Jij krijgt mij echt niet meer klein” en is een autobiografische voorstelling. “Het is voor mij de eerste keer dat ik een hele show heb gemaakt met alleen maar mijn eigen werk. Ik vind het wel spannend. Maar ik heb er enorm veel zin in.”

Rick zegt dat ArtEZ hem geholpen heeft met zijn creativiteit als ook met het consistent blijven creëren van nieuw werk. “Bij een liedje schrijven zit een stuk creativiteit, maar ook een heel stuk theoretische kennis. Als ik tijdens de lessen bepaalde theoretische kennis kreeg, dan ging ik het meteen thuis uitproberen. De lessen werkten als een soort stimulans om steeds te blijven schrijven.” Zijn finals-optreden bestaat helemaal uit eigen muziek en het gaat over zijn verhaal van de afgelopen jaren. Rick zegt dat hij dit nooit had kunnen doen zonder de opleiding. “De opleiding heeft me de mogelijkheid gegeven om mezelf te leren kennen, zowel als persoon als als muzikant.”

Hij legt uit dat je in het eerste jaar van de opleiding Jazz & Pop de basis krijgt waarin je zowel op muzikaal als op theoretisch vlak onderlegd wordt. “Hoe verder je vervolgens in de opleiding komt, hoe meer keuzevrijheid je krijgt en hoe meer studiepunten binnen een jaar aan keuzevakken worden toegedicht. Je wordt steeds meer losgelaten om je eigen pad te kiezen met een heel scala aan keuzevakken. De opleiding is dus niet voorgeprogrammeerd zodat je alleen maar dezelfde soort muzikanten krijgt: het is echt toepasbaar op het unieke individu.” Rick werkt nu met een aantal muzikanten en is van plan met hen verder te gaan als band nu hij afgestudeerd is.

Praktisch en vrij

De bacheloropleiding Jazz & Pop in Zwolle is een praktische studie met veel vrijheid waarin je aan een netwerk bouwt, beroepsmogelijkheden verkent en waarmee je na de opleiding verschillende kanten op kunt. Je gaat je specialiseren in je instrument (je hoofdvak) waarbij je tegelijkertijd ook je eigen geluid vindt. Je krijgt les van docenten die gerenommeerde musici zijn en maakt deel uit van een hechte community van studenten die elkaar helpen en stimuleren om beter te worden. Nadat je afgestudeerd bent, kan je in de muzieksector op verschillende plekken terechtkomen.

Meer informatie over de opleiding

Volg Rick